Followers

Sunday, July 31, 2011

Gold thread made wedding dresses displayed in Japan

A model displays gold thread made wedding dresses, designed by Japanese designer Yumi Katsura and tiaras, and priced 30 million Japanese Yen in Tokyo, Japan




Another model displays gold thread made wedding dresses and tiaras designed by Japanese designer Yumi Katsura, and priced 70 million Japanese Yen in Tokyo
 


 This model displays gold thread made wedding dresses, and tiaras designed by Japanese designer Yumi Katsura, priced 30 million Japanese Yen in Tokyo.


 credit source to : olympic-spirit

Saturday, July 23, 2011

Tips Senarai Semak Bakal Pengantin



6-10 Bulan

* Tentukan hari perkahwinan

* Tentukan jenis perkahwinan yang diinginkan.

* Semak dengan Jabatan Agama Negeri berkenaan perkahwinan dan ikut peraturannya. - Penting untuk kes wali hakim, poligami, nikah bawah umur dan anak tidak sah taraf.

* Berbincang dengan bakal isteri/suami mengenai perbelanjaan dan libatkan juga keluarga kedua-dua pihak.

* Tentukan tempat kenduri dilansungkan. Buat tempahan awal terutama bagi majlis di dewan atau hotel.

* Dapatkan juga pelan untuk ke lokasi majlis

* Hubungi Pengurus Katering untuk berbincang tentang pakej perkahwinan yang disediakan. Buat tempahan awal untuk mengelak kekecewaan

* Pilih pengapit-pengapit anda

* Berjumpa dengan florist dan jurugambar untuk berbincang tentang budget dan pilihan

* Pilih baju nikah, baju kahwin dan baju sebelah bakal isteri/suami

* Pilih baju untuk pengapit

* Beli hantaran seperti pakaian, minyak wangi, alat solek semasa musim perayaan untuk mendapat diskaun

* Tentukan bilangan tetamu dan buat senarai

* Tentukan dimana anda berdua akan tinggal selepas berkahwin. Jika akan berpindah ke rumah baru, rancang peralatan dan oerhiasan rumah baru supaya ianya siap pada masanya.

* Sediakan satu folder untuk meletakkan borang, brochure, salinan fotokopi maklumat peribadi dan maklumat perkahwinan anda

* Sediakan dokumen ini:

o Salinan Kad Pengenalan (min 10)
o Salinan Surat Beranak (min 3)
o Salinan Surat Nikah Ibubapa (min 3)
o Gambar bersongkok/bertudung saiz pasport (min 5)
o Salinan Sijil Kursus Pra Perkahwinan (min 3)
o Perintah bertulis dari mahkamah mengenai wali hakim, poligami/nikah bawah umur dan lain-lain.
o Kebenaran kedutaan jika warga asing
o Kebenaran majikan bagi anggota Polis dan Tentera
o Surat Perakuan Bujang dari majikan


4-6 Bulan


*Poskan kad jemputan dan hebahkan kepada kawan dan sanak saudara

*Pastikan keluarga menyediakan ucapan perkahwinan

*Aturkan masa untuk fitting baju kahwin anda dan aksesori

*Siapkan bilik atau rumah pengantin

3-6 Bulan


*Hadiri kursus Pra Perkahwinan

*Dapatkan kebenaran perkahwinan dari Jabatan Agama Negeri

*Jumpa dengan Imam Jurunikah dan buat tempahan untuk majlis pernikahan

*Dapatkan kebenaran jika ingin melangsungkan pernikahan di masjid

*Buat rancangan/tempahan untuk berbulan madu

*Buat tempahan hotel bagi sanak saudara yang datang dari jauh

*Pilih cincin perkahwinan

*Jumpa doktor untuk pemeriksaan kesihatan dan ujian HIV. Dapatkan borang ujian HIV di Jabatan Agama Negeri

*Bantu keluarga anda mendapatkan baju yang sesuai dengan tema perkahwinan anda

*Jika imunisasi diperlukan bagi bulan madu di luar negara, aturkan.

*Semak tamat tempoh pasport. Pastikan terdapat minimum 6 bulan sebelum tamat tempoh

*Tentukan aturcara majlis

*Dapatkan seorang master-of-ceremony dan wakil keluarga pengantin

*Tentukan warna baju, bunga, kek dan lain-lain.

2-4 Bulan


*Sahkan kehadiran/tempat tinggal tetamu dan saudari dari luar negeri

*Jadualkan temu janji dengan pendandan rambut dan mak andam

*Datang ke hotel/dewan dan semak maklumat terperinci dengan pengurus catering

*Tentukan jumlah tetamu yang hadir dan pelan tempat duduk

*Lakukan pemeriksaan terakhir dengan jurugambar, tukang kek dan pemandu

*Pastikan anda telah mempunyai pakaian 'istimewa' untuk bulan madu

*Pastikan pakaian bagi ahli keluarga, pengapit telah siap

*Aturkan rehearsal untuk bagi perkahwinan


7 Hari

*Maklumkan kepada Pengurusan Katering jumlah tetamu dan semak senarai tetamu

*Semak terperinci bunga, jurugambar dan muzik

*'Confirmkan' bulan madu anda dan mula berkemas

*Buat 'rehearsal' dan betulkan masalah dengan segera. Sediakan jamuan ringan.

*Pastikan tetamu anda tahu bagaimana untuk ke majlis anda. Letak papan tanda di tempat yang mudah dilihat.

*Hubungi tetamu/saudara yang menginap di hotel tempahan mereka.


1 Hari

*Berjumpa dengan sanak saudara anda yang datang dari jauh, dan pastikan mereka mempunyai tempat bermalam

*Kemaskan semua barang yang anda perlu bawa ke tempat perkahwinan

*Sediakan semua aksesori perkahwinan, barang kemas, pakaian dalam, pin, ubat dan barangan kecemasan.

*Cari satu masa untuk bertukar-tukar hadiah dengan bakal pasangan anda.

*Bawa pakaian anda sehari sebelum majlis ke hotel/rumah pengantin.



Hari Majlis



*Jumpa pendandan rambut dan mak andam anda untuk solekan.

*Makan sarapan supaya anda tidak kelaparan dan gelisah

*Bertenang, banyak senyum dan ucap terima kasih kepada mereka yang membantu anda


Selepas Majlis

*Kemas pakaian anda, pastikan tiada yang hilang terutama jika yang disewa

*Hantarkan kek kepada tetamu yang tidak dapat hadir

*Kemaskan hadiah yang diterima dan pastikan terdapat seseorang yang bertanggungjawab

*Walaupun penat, pastikan anda tidak stress dan nikmatilah hari istimewa anda.

last but not least , slmt pengantin baru dan slmt ber'honeymoon..


credit source: http://perkahwinan.ning.com

Friday, July 22, 2011

Misi terlaksana! Alhamdulillah :)

Salam,

Huish baru lah berkesempatan untuk on9 nih, huhu.. nk update sket psl interview exam post F29 Penolong Pegawai Teknologi Maklumat aritu, boleh tahan lah, macam-macam jenis soalan ada, ada yg senang, ada yang susah, ada yg tersangat lah susah, byk soalan yang menguji minda..

Alhamdulillah kebanyakkan soalan lin dapat jawab, sempat jawab semua soalan, tp, x sempat nak recheck blk coz dah abes masa, hu3.. ada yg study mmg betul2 masuk exam, tp ada juga sikit yg x masuk..  ada juga soalan yg masuk bab yg x study lg, n ada jugak soalan yg mengelirukan, so in that case terpaksa taram je, pakai logik akal lah, sblm 'aksi memanah' tu, baca bismillah dulu, ats rekomendasi dari seseorang, hehehe;) Setelah menduduki exam itu, mmg betul lah ada juga sebahagian soalan macam soalan dalam exam ptd, susah, mencabar minda jugak lah, hu3..
em, overall, rasa mcm akan dpt markah 75%-85% mcm tu lah kowt, cehh, sesuka hati je dah bg markah awal-awal, terradvance pulak, hihi, ntah2 pegawai pemeriksa pun belum abes check lg, memandai je kan, he3;p

oh ya, thanks pd yg b'kenaan krn byk tlg aritu dari awal hingga lah akhir, hee, tq so much taw!! *u know who u are, hihi ;)  n thanks jugak atas doa ibu bapa especially doa ibu ku yg tersayang;) dan x lupa juga rakan2 sekalian :)

sekian, wassalam ~

Wednesday, July 20, 2011

Misi~

Bismillah..
Salam,


Tak lama lagi adalah hari panggilan temuduga ujian penilaian utk jawatan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29..  phew.. byk btol yg nak kena study nih, bukan setakat skop kerja.. isu semasa, pengetahuan am, dasar2 kerajaan yg baru, program transformasi kerajaan, pasal satu malaysia: rakyat didahulukan pencapaian diutamakan, wawasan 2020, sejarah2 malaysia, nkra, psl dunia n banyak lagi pon kne study jugak, adess kne revise blk, byk nih, 1 buku sejarah tebal pon belum tentu akan abes khatam buat kali kedua nih..

Kalau interview biasa je xpe lah jugak, sebab selalunya mana2 pon akan just buat interview shj utk jawatan ni, x kisah sgt kalau interview tu je, ni sekali dgn exam?! ade yg kata exam ni lbh kurang macam 1 seksyen dalam exam PTD, terus rasa macam.. erk? masak lah cani, hu3.. x pernah2 jumpa interview utk jawatan PPTM ada exam, selalunya utk jawatan PTD je yg ada exam kan, yg nie lah yg 1st time jumpa ada exam utk PPTM *sigh* tension jugak coz byk sgt nk kena study, huwaa....

Apa-apapun, insya Allah I'll try my best, till then wish me luck ya!! :)


k, wassalam~

Friday, July 15, 2011

Farah AF2 (Farah Diana Anuar) & Johan Nikah ~

Salam semua,


Mengimbas Disember tahun lalu, Farah Diana Anuar telah bertunang dengan jejaka pilihan nya, Johan.
Pada 15.7.2011 pula telah berlangsungnya majlis pernikahan mereka, alhamdulillah mereka telah selamat diijabkabulkan pada jam 3pm di Putrajaya.

cantiknya farah masa hari bahagia dia kan, sweet je,tmbh2 lg dia dh b'tudung, makin2 tmbh sweetnye;)

Yang menariknya majlis pernikahan pasangan merpati sejoli ini diadakan di atas sebuah kapal cruise Tasik Putrajaya, best2 ^_^




Dengan hanya 1 kali lafaz, Farah sah menjadi isteri Johan. Mas kahwin sebanyak RM2500 dan hantaran sebanyak RM25,185.






Farah menerima 7 dulang hantaran seperti cincin, gelang, iPad, minyak wangi, beg tangan Gucci. Manakala Johan mendapat sembilan hantaran seperti cincin, kek, sirih junjung, jam, tali pinggang, kemeja dan manisan. 

Oh ya, kad kahwin farah berbentuk kipas tangan, cute kan;)


Ok, di kesempatan ni, lin nak ucapkan Selamat pengantin baru Farah & Johan!! Semoga Farah & suami bahagia hingga ke akhir hayat n mudah-mudahan hingga ke syurgaNYA, amin :)

Saturday, July 9, 2011

Videographer Pilihan~~

Salam,

Selain photographer, videographer pun kena hire jugak sbnrnya.. nt blh tgk keseluruhan real motion perjalanan majlis dari A to Z, pic lain, video pun lain, sbb kdg2 ade jugak scene yg kte x dpt tgk dlm pic, kte dpt tgk dlm video:) lgpon klu pic kaku jer, xdpt nk tgk motion punye, huhu.. majlis sekali tu je kan, xleh rewind2 dah, kenangan tu, sweet memory, nt dah kawen walau dh ade anak dah ade cucu dah ada cicit pun still blh tgk2 blk lagi, blh jugak tunjuk kat anak2, cucu cicit bagai yer x, hehe;)  so kami dr awal thn dlm bulan mac lagi dah book for videographer, kne book cepat, date kami tu hot date, takut nt full pulak slot;)

  • bride side(Nikah+Reception): Candid Syndrome
    Rasanya semua dah kenal CandidSyndrome International kan, bkn shj t'kenal di M'sia, tp juga so far satu2nya dr Malaysia yg t'kenal di luar negara, world renown brand in photography and filming works based in KL n branched-out to Bandar Seri Begawan, Jakarta, & Stockholm. org dari luar negara pon sanggup hire CS taw dibawa terbang dari jauh wlupun negara diowg sendiri dah sedia ada videog/fotog! especially principal CS Malaysia lah, byk dibawa terbang, hehe;) Video Candid Syndrome mmg da best, gmbr video clear cantik, video yg cun, idea creative.. 5 star video.. jatuh chenta, we love it !! <3 ;D
    CS pernah menjadi pilihan official team videographer and photographer utk Angkasawan Negara kita - Dato' Dr. Sheikh Muszaphar Shukor pada 10.10.10


    Datuk Dr. Sheikh Muszaphar & Datin Dr. Halina Yunos - The Astronaut's Wedding from CandidSyndrome Film on Vimeo.
    video t'baru CS blh dilihat di sini (klik)
    klu nk tgk lg byk lg video, blh g ke website CS, and koleksi videos CS di Vimeo okey;)

    so kpd bakal pengantin di luar, hire lah Candid Syndrome, walaupun kosnya quite high setanding dgn hasil kerjanya yg kebabom but they are negotiable, dgn big bossnya SN yg baik hati, insya Allah u sure will never be regret!! satisfaction guaranteed!! ;)  
    oh ya, skg ni CS ade wat promotion taw.
    "Datang cepat untuk WEDDING 2011-2013 booking dibuka DENGAN DISKAUN tak masuk akal siap bagi Blackberry Curve 3G bernilai RM1099 lg utk pakej foto RM2188 (Biasa RM2500), dan SEPASANG BB (bernilai 2198) utk pakej foto+video professional RM5190 - BIASA RM7,300 dan byk lagi diskaun HANYA DI PAMERAN PENGANTIN mula harini sampai AHAD di PICC, Putrajaya"
    SUMBER: fanpage fb Saiful Nang
    P/S: ape lagi kwn2, if nak great video from CS, book cepat!! sblm date korang full tempahan krg xtahu, hoho.. kawen hanya sekali seumur hidup;) korang b'tuah taw sbb CS wat offer skg ni, CS jarang buat offer camnih, time ktowg book dulu xde pon offer camni, huhu, tp xpe, bos CS sgt baik hati n understanding, we got the best price for the package, alhamdulillah :)
    * contact here: http://www.candidsyndrome.com
video hasil kerja seorg anak muda bernama Fadli ni boleh tahan juga, kreatif, reasonable price, dgn hasil kerjanya yg baik, video yg cantik.. lagipun beliau muda lagi, byk yg beliau blh pelajari lg, ada potensi utk lbh melebarkan sayapnya, he can go far! ..

Apa yg menarik mengenai Imtiaz Motion Arts ini, ia menekankan pada aspek islamic,
yeah, that's good :) Antaranya, Imtiaz tak akan shoot video pengantin yg x tutup aurat.. especially time pengantin dimekapkan, ada pengantin yg lbh selesa utk x cover rambut n leher kan, so, Imtiaz tak akan shoot, melainkan pengantin cover aurat, pakai lah ape2 inner neck ker ape ker, janji tutup aurat kay :)

seriously dh byk sgt videographer kawen yg everyone affordable yg ktowg survey, n kami rasa imtiaz motion arts lah yg best, dgn video yg cantik..
Di dlm kumpulan range harga yg everyone affordable, ade jugak harga lbh kurang malah lbh mahal sket ade,tp yet still video imtiaz motion arts ni LEBIH BAIK malah yg PALING MURAH!! wlupun dia layak utk letak harga lbh tinggi drp tu. Ramai jugak yg amik dgn Imtiaz Motion Arts.. kwn2 lain pon ade jugak amik :)  Imtiaz ni based kat KL sbnrnya, tp kami hire dia sampai ke S'ban, ape lagi, kami support lah mileage dia, hehe;)

ni antara video hasil Imtiaz motion Arts:
Nas + Sofea from imtiazMA on Vimeo.
latest video blh dilihat di sini (klik) 
klu nk tgk lg byk lg video, blh g ke website Imtiaz MA, and koleksi videos Imtiaz di Vimeo okey;)
P./S: So bagi mana2 yg dah nak kawen tu, yang masih t'cari2 lagi, yang nakkan video yang cantik n still on budget, boleh lah consider Imtiaz Motion Arts ni yek, he's HIGHLY RECOMMENDED!! he's almost fully booked, so cepat2 book hokayyy!! ;)
* contact here: http://www.videokahwin.com.my

Friday, July 8, 2011

Peristiwa ngeri kelmarin...



Semasa dlm perjlnn ke 'U',ade lah sebuah kete proton perdana ni di dpn kete sy, then tbe2 je ade mcm mende color kelabu kuar dr bwh kete dia, sy ingatkan surat khbr..
Rupa-rupanya anak kucing yg kecik comey jer jatuh dr kete tu,t'kejut sgt, trus sy memperlahankan kereta,
takut t'langgar anak kucing tu.. t'geliut2 anak kucing tu,then dia trus b'lari ke kiri jln yg merupakan hutan belukar,alhamdulillah dia lari ke tmpt yg betul.. tp.. rasanya.. dia dh kne langgar sikit dek kete perdana tu coz nmpk dia t'geliut2,kesian sgt2,hope dia x ape2 *nangis* :'(

then truskn lah drive mcm biasa dgn air mata yg mengalir,huhu (sorry sy ni jenis yg cepat t'sentuh bila tgk binatang yg suffering or dying ker,tgk dia kelaparan ker, mst cari something pegi kedai belikan ikan ker bg dia mkn..I'm animal lover,huhu)
pastu dgn x disangka2nya, trus kluar lg sekor anak kucing comey dr bwh kereta..*ye kali ni i can see clearly yg anak kucing tu keluar dr bwh kete perdana tu!!
kereta tgh b'gerak n byk sgt kete di blkg.. ya Allah anak kucing tu berada dlm keadaan bhy!! risaunya sy time tu,hanya Tuhan yg tahu..
hope anak kucing tu x kena langgar.. alhamdulillah nasib baik lah dia lari jugak ke seberang kiri divider,cuma mampu b'doa agar dia x ape2..
bbrp saat slps tu, Ya Allah!! OMG!! kuar lg sekor anak kucing!! anak kucing tu jatuh dr dlm kete tu jugak!! tp,sygnya,kete perdana tu meluncur laju, sy pulak otw nk kona ke arah lain,

astaghfirullah, anak kucing tu kne langgar!! t'kujur layu dah, x b'gerak langsung!!:( innalillah.. x dpt tahan sebak,sy menangis je sepuas hati kat dlm kete time tu, ya Allah kesiannyerrrrr kat anak kucing tu, sob sob sob :'(

alahai masa tu br teringat nk amik no. plat kereta proton perdana tu,maybe still ade lg anak kucing di bwh kereta tu,blh slmtkan nyawa diowg.. who knows klu2 ade lg anak kucing tu kan..
tp, dh t'lmbt, sy pon x kenal kete sapekah itu :'(

time keje pon x tenteram,duk teringat2 je kat anak2 kucing tu,kesian sgt2 kat diowg, moga Allah melindungi anak kucing yg still hidup tu,kurangkanlah kesengsaraan kucing2 yg dh kne langgar tu :(

time blk umah pon duk tgk2 still ade lg ker anak kucing yg kne langgar tu.. tgk2 dia dh mati kne lenyek,percikan darah sana sini,sgt ngeri,kesian sgt10000 :'(

rasanya hari tu lah yg plg byk menyaksikan kejadian ngeri di dpn mata, BUKAN 1 shj, tp BERTALU-TALU pulak tu binatang ksygn nabi (kucing2) tu kne langgar dpn mata:(
..smpi skrg sy kdg2 teringat2 psl anak2 kucing tu.. then trus rs sebak n menangis.. kesian sgt kat anak2 kucing tu :'(

P/S: Pasni rasanya kite sume pon kne check jugak kowt bwh kereta samada ade ker x kucing/anak kucing di bwh kete kan,or blh jadik di celah2 bhgn atas tayar tu tmpt dia b'main/tdo,takut2 nt kita t'langgar makhluk yg tdk b'dosa itu,huhuhu.. slps dr peristiwa tu pon, sy selalu tgk2 bwh kete, celah2 tayar, mane tahu ade kan, just as a precaution.

sekian, wassalam~

Tuesday, July 5, 2011

cepat2 grab!! [56% Off] 5D 4N Beijing and Tianjin Tour + 8 Meals + 3-star Accommodation for RM499 nett instead of RM1,129!!!!

[56% Off] 5D 4N Beijing and Tianjin Tour + 8 Meals + 3-star Accommodation for RM499 nett instead of RM1,129!!

Highlights

Visit the Great Wall of China, Forbidden City, Summer Palace, Tiananmen Square and more.
Guided tour of Beijing and Tianjin.
May request for tours in English.
Meals and 3-star accommodation provided.

The Fine Print

  • Expires Jan 7, 2012
  • Redemption period: Jul 7, 2011 – Jan 7, 2012.Bookings must be made between Jul 7, 2011 – Nov 23, 2011.45 days prior reservation required.Departs every Wednesday, subject to availability.Limit 1 per person. May buy many as gifts.
    Min. 2 people per booking.Airfare not included.Air tickets must be purchased from AirAsia.
    Valid China VISA required.Travel insurance not included.
    Service charges included.
    Pork-free meals and tours in English can be arranged at no extra cost.
    Children 2 years and below will be charged RM160.Children above age 2 require this Groupon to participate in tour.
  • See the rules that apply to all deals.
anyone interested?? click here.. only 6 hours and 49min left to buy, hurry!! ;)

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

World Visitors Map

free counters

Search