Followers

Sunday, October 23, 2011

Types of Hand Bouquets for Wedding

Types of Hand Bouquets for Wedding
It seems like hand bouquet is a must in every wedding. Ever seen one with no hand bouquet? It’s quite common for the bride to toss her bouquet to the guests. It’s believed that whoever who got the bouquet will be the next one to get married. Do you believe in that?
Book recommendations that might be useful to you:
Creative Wedding Florals You Can Make by Terry Rye
Wedding Bouquets: Over 300 Designs for Every Bride by Wedding Magazine
Simple Stunning Wedding Flowers by Karen Bussen and William Geddes
Wedding Flowers by Antonia Swinson



Anyway, there are many type of hand bouquets available in the market. Which one do you like? Let’s see the types of hand bouquets for wedding:

Round Type
  • Nosegay

    A nosegay bouquet has less flowers and more greenery. The flowers used for this type of bouquet is usually round in shape and equal in size.
  • Posy

    A posy bouquet has flowers which the stems may be removed and wired or left as it is. If you want the stems, then it’s called the ‘natural stem posy bouquet’.
  • Beidermeier

    The beidermerier is quite unique as the flowers of the same type are arranged in a circular pattern. Every ring will have different type of flower.
Crescent

A crescent bouquet can be symmetrical or assymmetrical. As the name suggests, both left and right side of the bouquet is seen to be flowing down. A symmetrical crescent bouquet has flowers and greenery arched at same lengths on both sides. Whereas the assymmetrical, has one side longer.
If you are wearing big and wide skirt wedding gown, this type of bouquet is suitable for you. Be sure to carry it just below the waist, the beauty of the bouquet will stand out.
Arm

The arm bouquet is also known as presentation bouquet or pageant bouquet. Previously it was known as the ‘Bernhardt’ bouquet, named after the actress Sarah Bernhardt. Usually calla lilies, orchids and also long-stemmed roses is used for this type of bouquet. They are left at its natural state with a big ribbon tied to bundle them together.
You have to cradle it on your arm, at the inner of your elbow. This type of bouquet is suitable for you if you are wearing a slim and slender wedding gown.
Freeform/Contemporary

This type of bouquet does not have a specific or defined shape. Most freeform bouquet has foliage coming out of the bouquet. Tropical flowers are usually used.
Single Stem

If you are a minimalist, this is something you should go for. This bridal bouquet type usually has its flower stem wrapped or a big ribbon tied to it to add more attention.
Composite

We seldom see this type of bouquet nowadays, It’s very simple. It is made of petals wired or glued together to form a single large bloom with a ribbon tied to it.
Wristlet

It’s basically a wrist corsage, a small flower bouquet worn on the wrist. If you don’t like to hold something and all the fuss, then this is something for you.
Pomander

A pomander is a ball of flowers carried by a ribbon attach to it. I don’t think we’ve seen this in Malaysia. It’s pretty unique.
Teardrop

The teardrop bouquet shaped like a teardrop. It is the sister of the cascade bouquet. The cascade bouquet has a natural flow but the teardrop bouquet is more stiff. This bouquet is roundish at the top and pointy at the bottom.
Fan

Another unique bouquet. The flowers are attached to a plastic fan.
Cone

Less flowers are used for a cone bridal bouquet. It is in the shape of a cone. The cone can be made of flowers or other materials. This is another unique type and you don’t see in Malaysia wedding.

*Photos randomly taken from various websites*

credit to: http://www.cherishmywedding.com

5 PERKARA ANEH

Abu Laits as-Samarqandi adalah seorang ahli fiqh yang masyur. Suatu ketika dia pernah berkata, ayahku menceritakan bahwa antara Nabi-nabi yang bukan Rasul ada menerima wahyu dalam bentuk mimpi dan ada yang hanya mendengar suara.

Maka salah seorang Nabi yang menerima wahyu melalui mimpi itu, pada suatu malam bermimpi diperintahkan yang berbunyi, “Esok engkau dikehendaki keluar dari rumah pada waktu pagi menghala ke barat. Engkau dikehendaki berbuat, pertama; apa yang negkau lihat (hadapi) maka makanlah, kedua; engkau sembunyikan, ketiga; engkau terimalah, keempat; jangan engkau putuskan harapan, yang kelima; larilah engkau daripadanya.”
Pada keesokan harinya, Nabi itu pun keluar dari rumahnya menuju ke barat dan kebetulan yang pertama dihadapinya ialah sebuah bukit besar berwarna hitam. Nabi itu kebingungan sambil berkata, “Aku diperintahkan memakan pertama aku hadapi, tapi sungguh aneh sesuatu yang mustahil yang tidak dapat dilaksanakan.”

Maka Nabi itu terus berjalan menuju ke bukit itu dengan hasrat untuk memakannya. Ketika dia menghampirinya, tiba-tiba bukit itu mengecilkan diri sehingga menjadi sebesar buku roti. Maka Nabi itu pun mengambilnya lalu disuapkan ke mulutnya. Bila ditelan terasa sungguh manis bagaikan madu. Dia pun mengucapkan syukur ‘Alhamdulillah’.
Kemudian Nabi itu meneruskan perjalanannya lalu bertemu pula dengan sebuah mangkuk emas. Dia teringat akan arahan mimpinya supaya disembunyikan, lantas Nabi itu pun menggali sebuah lubang lalu ditanamkan mangkuk emas itu, kemudian ditinggalkannya. Tiba-tiba mangkuk emas itu terkeluar semula. Nabi itu pun menanamkannya semula sehingga tiga kali berturut-turut.
Maka berkatalah Nabi itu, “Aku telah melaksanakan perintahmu.” Lalu dia pun meneruskan perjalanannya tanpa disadari oleh Nabi itu yang mangkuk emas itu terkeluar semula dari tempat ia ditanam.
Ketika dia sedang berjalan, tiba-tiba dia ternampak seekor burung helang sedang mengejar seekor burung kecil. Kemudian terdengarlah burung kecil itu berkata, “Wahai Nabi Allah, tolonglah aku.”
Mendengar rayuan burung itu, hatinya merasa simpati lalu dia pun mengambil burung itu dan dimasukkan ke dalam bajunya. Melihatkan keadaan itu, lantas burung helang itu pun datang menghampiri Nabi itu sambil berkata, “Wahai Nabi Allah, aku sangat lapar dan aku mengejar burung itu sejak pagi tadi. Oleh itu janganlah engkau patahkan harapanku dari rezekiku.”
Nabi itu teringatkan pesanan arahan dalam mimpinya yang keempat, iaitu tidak boleh putuskan harapan. Dia menjadi kebingungan untuk menyelesaikan perkara itu. Akhirnya dia membuat keputusan untuk mengambil pedangnya lalu memotong sedikit daging pehanya dan diberikan kepada helang itu. Setelah mendapat daging itu, helang pun terbang dan burung kecil tadi dilepaskan dari dalam bajunya.
Selepas kejadian itu, Nabi meneruskan perjalannya.
Tidak lama kemudian dia bertemu dengan satu bangkai yang amat busuk baunya, maka dia pun bergegas lari dari situ kerana tidak tahan menghidu bau yang menyakitkan hidungnya. Setelah menemui kelima-lima peristiwa itu, maka kembalilah Nabi ke rumahnya. Pada malam itu, Nabi pun berdoa. Dalam doanya dia berkata, “Ya Allah, aku telah pun melaksanakan perintah-Mu sebagaimana yang diberitahu di dalam mimpiku, maka jelaskanlah kepadaku erti semuanya ini.”
Dalam mimpi beliau telah diberitahu oleh Allah S.W.T. bahwa, “Yang pertama engkau makan itu ialah marah. Pada mulanya nampak besar seperti bukittetapi pada akhirnya jika bersabar dan dapat mengawal serta menahannya, maka marah itu pun akan menjadi lebih manis daripada madu.
Kedua; semua amal kebaikan (budi), walaupun disembunyikan, maka ia tetap akan nampak jua. Ketiga; jika sudah menerima amanah seseorang, maka janganlah kamu khianat kepadanya. Keempat; jika orang meminta kepadamu, maka usahakanlah untuknya demi membantu kepadanya meskipun kau sendiri berhajat. Kelima; bau yang busuk itu ialah ghibah (menceritakan hal seseorang). Maka larilah dari orang-orang yang sedang duduk berkumpul membuat ghibah.”
Saudara-saudaraku, kelima-lima kisah ini hendaklah kita semaikan dalam diri kita, sebab kelima-lima perkara ini sentiasa saja berlaku dalam kehidupan kita sehari-hari. Perkara yang tidak dapat kita elakkan setiap hari ialah mengata hal orang, memang menjadi tabiat seseorang itu suka mengata hal orang lain. Haruslah kita ingat bahwa kata-mengata hal seseorang itu akan menghilangkan pahala kita, sebab ada sebuah hadis mengatakan di akhirat nanti ada seorang hamba Allah akan terkejut melihat pahala yang tidak pernah dikerjakannya. Lalu dia bertanya, “Wahai Allah, sesungguhnya pahala yang Kamu berikan ini tidak pernah aku kerjakan di dunia dulu.”
Maka berkata Allah S.W.T., “Ini adalah pahala orang yang mengata-ngata tentang dirimu.” Dengan ini haruslah kita sedar bahawa walaupun apa yang kita kata itu memang benar, tetapi kata-mengata itu akan merugikan diri kita sendiri. Oleh kerana itu, hendaklah kita jangan mengata hal orang

Wallahu'alam

Thursday, October 13, 2011

Sharing is Caring: Bridal Shoes ~Kasut Kahwin

Salam hai ladies,


cantik sangat kasut kahwin kate middleton ni kan, em, tgk mcm sesuai buat untuk kasut nikah nt;)

Kali ni lin nak share about tempahan kasut kahwin. So kepada bride to be yang still tercari-cari lagi di manakah harus menempah kasut kahwin. Or tempat yang dituju dah x ambil tempahan lagi, yang kecewa x dapat tempah kasut lagi. Di sini lin senaraikan 'lubuk' nya ya, hasil carian gigih special from me untuk bantu korang ;)    *wave mouse and click to the link name on the list to go to the their website okay*

  • Absolutely Gorgeous by Amy
    Haa, kat cni AGA boleh tempah kasut lacey ala2 kate middleton tu taw ;)  



    Kasut-kasutnya boleh tahan cantik dan berpatutan juga. Range harga custom made shoes bermula dari RM200. Bagi yang ingin menempah dinasihatkan tempah lah sebulan sebelum majlis ok coz masa untuk custom-made shoes dibuat di Absolutely Gorgeous by Amy ni mengambil masa dalam 4 minggu untuk disiapkan.Recommended okay :)

    • Gavy  (At Wedding City, Maju Junction.)
    Gavy ni mesti ramai blogger bride yang dah tahu, x perlu diperkenalkan lagi kowt, shop nya kat maju junction je di wedding city.. tapi sayangnya Gavy ni dah tutup tempahan since julai lagi, thn dpn baru dia open order blk, so bride utk thn dpn n berikutnya blh lah tgk2 n klu b'kenan blh lah tempah ye, recommended :)

    Tempahan kasut di sini agak mahal sedikit, range harga antara RM380 dan ke atas bagi tempahan kasut custom made, boleh tempah kasut designer Christy Ng or blh je klu nak tempah apa shj design kasut yang diinginkan. Dalam 2 minggu je dah blh siap. Kasut-kasut di sini sangat2 elegan, sesuai dengan namanya yang sedang meningkat naik di seluruh dunia. Kasut ready made dia pun cantik2, range harga RM190 dan ke atas. ada juga yang diberi special price lebih murah drp RM190 untuk kasut yang nak di 'let go' untuk clearance sale.
      Utk tempahan kasut custom made,korang blh lah gi ke umah Christy Ng kat PJ, lin dah gi dh umah dia, rambang mata nk pilih, sumenye cantik2, dpt lah jugak rembat sepasang kasut yg cantik bgt as kasut hantaran, hiks;) minggu ni plan nk g lagi, nak order clutch evening bag yg match suit dgn kasut tu pulak utk hantaran 1 dulang dengan kasut hntrn skali.. handbag dh ade dh,evening bag utk dinner belum ade lg,so maybe beli lah utk hntrn, hehe.. em, bg sesape yg mls nk kuar umah tu pulak, or bz manjang, blh je klu nk order online :)

      • White Label
        Wedding Isle Gallery
        30, Jalan Kemajuan, Seksyen 12, 46200 Petaling Jaya, Selangor.

        Boleh tahan juga wedding shoes kat white label ni, cantik2 n harga pun berpatutan, xde lah mahal sgt..  Kat PJ jugak, dekat2 je dgn Christy Ng:). Sorry to inform white label ni dia dh tutup tempahan utk custom made since they no longer provide custom-made service since May this year. Tapi ada je collection ready-made with sizes. Haa yg ni sesuai utk b2b yang tak dapat nak tempah kasut, cantik2 jugak, yg penting affordable. blh terus pakai utk wedding nt. boleh juga order tempah on9 ikut saiz anda. :)

      Pretty In White ni buat tempahan kasut jugak, kasut dia comfy, stylish. cuma pricey sikit lah, their price starting from RM350 onwards. Tapi bak kata org, alah membeli, menang memakai kan, he3 ;)

      • Soulmate
        Kat cni mcm2 ada, boleh custom made kasut kahwin, custom made baju kahwin pun ada, evening gown pun ada;)
      • Tom Shuz Boutique (Bangsar Shopping Centre . Tel: 03-20942339)
      Tom Shuz Boutique atau dikenali juga dengan nama Thomas Chan. Kasut dia agak comfy. Kalau nak custom-made pun boleh saja, ready made pun ada. Kalau nak minta tambah beading pun boleh, nice work.Highly recommended :)
      • YMS (You, Me and Shoes )  
      YMS dimiliki oleh seorang gadis pereka kasut berbangsa Melayu yang bernama Ayuni Azri, berita mengenainya banyak terpampang di surat khabar,majalah-majalah. Kasut-kasut rekaannya sangat cantik dan trendy. Harganya pun sangat berpatutan. ready made ada, custom made pon ada :)
      And if yang ada budget lebih tu, boleh lah tempah kat Lewre, Jimmy Choo, Christian Louboutin or boleh try designer Aruna Seth ;)

      Dalam banyak2 kasut, lin paling suka design bridal butterfly platform heels yg kat Aruna Seth ni punya <3 baru lah kena dengan my butterfly wedding theme, hee ^_~

      cantik kan :)

      Tapi boleh tengok jelah, x mampu beli, mahal sgt kowt utk sepasang kasut yg kte akan pakai sehari tu je, or akan jarang2 pakai, klu blh x mo lah spend byk sgt kan, lagipun jauh, susah r, lain lah klu Aruna Seth ni kat Malaysia, hehe.. so just boleh custom made yang lebih kurang sama cam design tu lah, hihi

      Ok, till then, happy shopping girls ^_~

      With Love<3
      Lin

      Friday, October 7, 2011

      Ucapan Bajet Tahun 2012 Oleh Y.A.B Dato' Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak

      Salam sejahtera,

      Dipersilakan klik link di bawah ini untuk membaca teks ucapan Bajet 2012 oleh Y.A.B Dato' Seri :)

      http://www.hasil.gov.my/pdf/pdfam/Teks2012.pdf

      Jika ada sebarang pendapat, sila nyatakan pendapat anda okayy ;)

      Till then, tatazzzzz ^_~

      Tuesday, October 4, 2011

      Kisah Benar: "...setiap sehelai rambut wanita Islam yang sengaja diperlihatkan kepada orang lelaki yang bukan muhrimnya, maka dia diberikan satu dosa. Kalau 10 orang lelaki bukan muhrim tengok sehelai rambut kakak ini, bermakna kakak mendapat 10 dosa.... rambut kakak ini banyak jumlahnya, beribu-ribu. Kalau seorang tengok rambut kakak, ini bermakna beribu-ribu dosa yang kakak dapat. Kalau 10 orang tengok, macam mana? "

      Salam sayang semua,



      Lin teringin nak share kisah benar ni, sumber artikel adalah dari Hj.Mazlan Hj.Nasron. Mudah-mudahan dapat dijadikan iktibar buat kita semua.

      Cerita bermula:

      <3 . <3 . <3


      Selama hampir sembilan tahun menetap di Mekah dan membantu ayah saya menguruskan jemaah haji dan umrah, saya telah melalui pelbagai pengalaman menarik dan pelik.

      Walaubagaimanapun, dalam banyak-banyak peristiwa itu, ada satu kejadian yang pasti tidak akan saya lupakan sampai bila-bila.
      Ianya berlaku kepada seorang wanita yang berusia di pertengahan 30-an. Kejadian itu berlaku pada pertengahan 1980-an semasa saya menguruskan satu rombongan haji. Ketika itu umur saya baru 20 tahun dan masih menuntut di Universiti Al-Azhar, Kaherah. Kebetulan ketika itu saya balik ke Mekah sekejap untuk menghabiskan cuti semester.

      Saya menetap di Mekah mulai 1981 selepas menamatkan pengajian di Sekolah Agama Gunung Semanggol, Perak. Keluarga saya memang semuanya di Mekah, cuma saya seorang saja tinggal dengan nenek saya di Perak.

      Walaupun masih muda, saya ditugaskan oleh bapa saya, Haji Nasron untuk menguruskan jemaah haji dan umrah memandangkan saya adalah anak sulung dalam keluarga.

      Berbalik kepada cerita tadi, ketibaan wanita tersebut dan rombongan haji di Lapangan Terbang Jeddah kami sambut dengan sebuah bas. Semuanya nampak riang sebab itulah kali pertama mereka mengerjakan haji. Sebaik sampai, saya membawa mereka menaiki bas dan dari situ, kami menuju ke Madinah. Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar hinggalah kami sampai di Madinah.

      Tiba di Madinah, semua orang turun daripada bas berkenaan. Turunlah mereka seorang demi seorang sehingga tiba kepada giliran wanita terbabit. Tanpa apa-apa sebab, sebaik sahaja kakinya mencecah bumi Madinah, tiba-tiba wanita itu tumbang tidak sedarkan diri.

      Sebagai orang yang dipertanggungjawabkan mengurus jemaah itu, saya pun bergegas menuju ke arah wanita berkenaan.


      "Kakak ni sakit," kata saya pada jemaah-jemaah yang lain.

      Suasana yang tadinya tenang serta merta bertukar menjadi cemas. Semua jemaah nampak panik dengan apa yang sedang berlaku.

      "Badan dia panas dan menggigil. Kakak ni tak sedarkan diri, cepat tolong saya, kita bawa dia ke hospital," kata saya.

      Tanpa membuang masa, kami mengangkat wanita tersebut dan membawanya ke hospital Madinah yang terletak tidak jauh dari situ. Sementara itu, jemaah yang lain dihantar ke tempat penginapan masing-masing. Sampai di hospital Madinah, wanita itu masih belum sedarkan diri. Berbagai-bagai usaha dilakukan oleh doktor untuk memulihkannya, namun semuanya gagal. Sehinggalah ke petang, wanita itu masih lagi koma.

      Sementara itu, tugas mengendalikan jemaah perlu saya teruskan. Saya terpaksa meninggalkan wanita tersebut terlantar di hospital berkenaan. Namun dalam kesibukan menguruskan jemaah, saya menghubungi hospital Madinah untuk mengetahui perkembangan wanita tersebut. Bagaimanapun, saya diberitahu dia masih tidak sedarkan diri. Selepas dua hari, wanita itu masih juga tidak sedarkan diri. Saya makin cemas, maklumlah, itu adalah pengalaman pertama saya berhadapan dengan situasi seperti itu.

      Memandangkan usaha untuk memulihkannya semuanya gagal, maka wanita itu dihantar ke Hospital Abdul Aziz Jeddah untuk mendapatkan rawatan lanjut sebab pada masa itu hospital di Jeddah lebih lengkap kemudahannya berbanding hospital Madinah. Namun usaha untuk memulihkannya masih tidak berhasil. Jadual haji mesti diteruskan. Kami bertolak pula ke Mekah untuk mengerjakan ibadat haji.

      Selesai haji, sekali lagi saya pergi ke Jeddah. Malangnya, bila sampai di Hospital King Abdul Aziz, saya diberitahu oleh doktor bahawa wanita tersebut masih koma. Bagaimanapun, kata doktor, keadaannya stabil. Melihat keadaannya itu, saya ambil keputusan untuk menunggunya di hospital.

      Selepas dua hari menunggu, akhirnya wanita itu membuka matanya. Dari sudut matanya yang terbuka sedikit itu, dia memandang ke arah saya. Sebaik saja terpandang wajah saya, wanita tersebut terus memeluk saya dengan erat sambil menangis teresak- esak. Sudah tentu saya terkejut sebab saya ni bukan muhrimnya. Tambahan pula kenapa saja dia tiba-tiba menangis?? Saya bertanya kepada wanita tersebut;

      "Kenapa kakak menangis?"

      "Mazlan.. kakak taubat dah Lan. Kakak menyesal, kakak takkan buat lagi benda-benda yang tak baik. Kakak bertaubat, betul-betul taubat."

      "Kenapa pulak ni kak tiba-tiba saja nak bertaubat?" tanya saya masih terpinga-pinga.

      Wanita itu terus menangis teresak-esak tanpa menjawab pertanyaan saya itu. Seketika kemudian dia bersuara, menceritakan kepada saya mengapa dia berkelakuan demikian, cerita yang bagi saya perlu diambil iktibar oleh kita semua. Katanya ;

      "Mazlan, kakak ni sudah berumah tangga, kahwin dengan lelaki orang putih. Tapi kakak silap. Kakak ini cuma Islam pada nama dan keturunan saja. Ibadat satu apa pun kakak tak buat. Kakak tak sembahyang, tak puasa, semua amalan ibadat kakak dan suami kakak tak buat. Rumah kakak penuh dengan botol arak. Suami kakak tu kakak sepak tendang, kakak pukul-pukul saja," katanya tersedu-sedan.

      "Habis yang kakak pergi haji ini?"

      "Yalah...kakak tengok orang lain pergi haji, kakak pun teringin juga nak pergi."

      "Jadi apa sebab yang kakak menangis sampai macam ni sekali. Ada sesuatu ke yang kakak alami semasa koma?" tanya saya lagi.


      Dengan suara tersekat-sekat, wanita itu menceritakan ;

      "Mazlan...Allah itu Maha Besar, Maha Agung, Maha Kaya. Semasa koma tu, kakak telah diazab dengan seksaan yang benar-benar pedih atas segala kesilapan yang telah kakak buat selama ini."


      "Betul ke kak?" tanya saya, terkejut.

      "Betul Mazlan. Semasa koma itu kakak telah ditunjukkan oleh Allah tentang balasan yang Allah beri kepada kakak. Balasan azab Lan, bukan balasan syurga. Kakak rasa seperti diazab di neraka. Kakak ni seumur hidup tak pernah pakai tudung.Sebagai balasan, rambut kakak ditarik dengan bara api. Sakitnya tak boleh nak kakak ceritakan macam mana pedihnya. Menjerit-jerit kakak minta ampun minta maaf kepada Allah."

      "Bukan itu saja, buah dada kakak pula diikat dan disepit dengan penyepit yang dibuat daripada bara api, kemudian ditarik ke sana-sini, putus, jatuh ke dalam api neraka. Buah dada kakak rentung terbakar, panasnya bukan main. Kakak menjerit, menangis kesakitan. Kakak masukkan tangan ke dalam api itu dan kakak ambil buah dada tu balik", tanpa mempedulikan pesakit lain dan jururawat memerhatikannya wanita itu terus bercerita.

      Menurutnya lagi, setiap hari dia diseksa, tanpa henti, 24 jam sehari. Dia tidak diberi peluang langsung untuk berehat atau dilepaskan daripada hukuman sepanjang masa koma itu dilaluinya dengan azab yang amat pedih. Dengan suara tersekat-sekat, dengan air mata yang makin banyak bercucuran, wanita itu meneruskan ceritanya ;

      "Hari-hari kakak diseksa. Bila rambut kakak ditarik dengan bara api, sakitnya terasa seperti nak tercabut kulit kepala. Panasnya pula menyebabkan otak kakak terasa seperti menggelegak. Azab itu cukup pedih, pedih yang amat sangat, tak boleh nak diceritakan."

      Sambil bercerita, wanita itu terus meraung, menangis teresak-esak. Nyata dia betul-betul menyesal dengan kesilapannya dahulu. Saya pula terpegun, kaget dan menggigil mendengar ceritanya. Begitu sekali balasan Allah kepada umatnya yang ingkar.



      "Mazlan...kakak ni nama saja Islam, tapi kakak minum arak, kakak main judi dan segala macam dosa besar. Kerana kakak suka makan dan minum apa yang diharamkan Allah, semasa tidak sedarkan diri itu kakak telah diberi makan buah-buahan yang berduri tajam. Tak ada isi pada buah itu melainkan duri-duri saja. Tapi kakak perlu makan buah-buah itu sebab kakak betul-betul lapar."

      "Bila ditelan saja buah-buah itu, duri-durinya menikam kerongkong kakak dan bila sampai ke perut, ia menikam pula perut kakak. Sedangkan jari yang tercucuk jarum pun terasa sakitnya, inikan pula duri-duri besar menyucuk kerongkong dan perut kita. Habis saja buah-buah itu kakak makan, kakak diberi pula makan bara-bara api. Bila kakak masukkan saja bara api itu ke dalam mulut, seluruh badan kakak rasa seperti terbakar hangus. Panasnya cuma Allah saja yang tahu. Api yang ada di dunia ini tidak akan sama dengan kepanasannya.

      Selepas habis bara api, kakak minta minuman, tapi kakak dihidangkan pula dengan minuman yang dibuat daripada nanah. Baunya cukup busuk. Tapi kakak terpaksa minum sebab kakak sangat dahaga. Semua terpaksa kakak lalui, azabnya tak pernah rasa, tak pernah kakak alami sepanjang kakak hidup di dunia ini."
      Saya terus mendengar cerita wanita itu dengan tekun. Terasa sungguh kebesaran Allah.

      "Masa diazab itu, kakak merayu mohon kepada Allah supaya berilah kakak nyawa sekali lagi, berilah kakak peluang untuk hidup sekali lagi. Tak berhenti-henti kakak memohon. Kakak kata kakak akan buktikan bahawa kakak tak akan ulangi lagi kesilapan dahulu. Kakak berjanji tak akan ingkar perintah Allah, akan jadi umat yg soleh. Kakak berjanji kalau kakak dihidupkan semula, kakak akan tampung segala kekurangan dan kesilapan kakak dahulu, kakak akan mengaji, akan sembahyang, akan puasa yang selama ini kakak tinggalkan."

      Saya termenung mendengar cerita wanita itu. Benarlah, Allah itu Maha Agung dan Maha Berkuasa. Kita manusia ini tak akan terlepas daripada balasannya. Kalau baik amalan kita maka baiklah balasan yang akan kita terima, kalau buruk amalan kita, maka azablah kita di akhirat kelak. Alhamdulillah, wanita itu telah menyaksikan sendiri kebenaran Allah.

      "Ini bukan mimpi Mazlan. Kalau mimpi azabnya takkan sampai pedih macam tu sekali. Kakak bertaubat Mazlan, kakak tak akan ulangi lagi kesilapan kakak dahulu. Kakak bertaubat, kakak taubat nasuha," katanya sambil menangis-nangis.

      Sejak itu wanita berkenaan benar-benar berubah. Bila saya membawanya ke Mekah, dia menjadi jemaah yang paling warak. Amal ibadahnya tak henti-henti. Contohnya, kalau wanita itu pergi ke masjid pada waktu maghrib, dia cuma akan balik ke biliknya semula selepas sembahyang subuh.

      "Kakak, yang kakak sembahyang teruk-teruk ni kenapa? Kakak kena jaga juga kesihatan diri kakak. Lepas sembahyang Isyak tu kakak baliklah, makan nasi ke, berehat ke." tegur saya.

      "Tak apalah Mazlan. Kakak ada bawa buah kurma. Bolehlah kakak makan semasa kakak lapar."


      Menurut wanita itu, sepanjang berada di dalam Masjidil Haram, dia mengqada'kan semula sembahyang yang ditinggalkannya dahulu. Selain itu dia berdoa, mohon kepada Allah supaya mengampunkan dosanya. Saya kasihan melihatkan keadaan wanita itu, takut kerana ibadah dan tekanan perasaan yang keterlaluan dia akan jatuh sakit pula. Jadi saya menasihatkan supaya tidak beribadat keterlaluan hingga mengabaikan kesihatannya.


      "Tak boleh Mazlan. Kakak takut, kakak dah merasai pedihnya azab Tuhan. Mazlan tak rasa, Mazlan tak tau. Kalau Mazlan dah merasai azab itu, Mazlan juga akan jadi macam kakak. Kakak betul-betul bertaubat."

      Wanita itu juga berpesan kepada saya, katanya ;

      "Mazlan, kalau ada perempuan Islam yang tak pakai tudung, Mazlan ingatkanlah pada mereka, pakailah tudung. Cukuplah kakak seorang saja yang merasai seksaan itu, kakak tak mau wanita lain pula jadi macam kakak. Semasa diazab, kakak tengok undang-undang yang Allah beri ialah setiap sehelai rambut wanita Islam yang sengaja diperlihatkan kepada orang lelaki yang bukan muhrimnya, maka dia diberikan satu dosa. Kalau 10 orang lelaki bukan muhrim tengok sehelai rambut kakak ini, bermakna kakak mendapat 10 dosa."
      "Tapi Mazlan, rambut kakak ini banyak jumlahnya, beribu-ribu. Kalau seorang tengok rambut kakak, ini bermakna beribu-ribu dosa yang kakak dapat. Kalau 10 orang tengok, macam mana? Kalau 100 orang tengok? Itu sehari, kalau hari-hari kita tak pakai tudung macam kakak ni? Allah..."



      "Kakak berazam, balik saja dari haji ini, kakak akan minta tolong dari ustaz supaya ajar suami akak sembahyang, puasa, mengaji, buat ibadat. Kakak nak ajak suami pergi haji. Seperti mana kakak, suami kakak tu Islam pada nama saja. Tapi itu semua kesilapan kakak. Kakak sudah bawa dia masuk Islam, tapi kakak tak bimbing dia. Bukan itu saja, kakak pula yang jadi seperti orang bukan Islam."

      Sejak balik dari haji itu, saya tak dengar lagi apa-apa cerita tentang wanita tersebut. Walaubagaimanapun, saya percaya dia sudah menjadi wanita yang benar-benar solehah. Adakah dia berbohong kepada saya tentang ceritanya diazab semasa koma?



      Tidak.

      Saya percaya dia bercakap benar. Jika dia berbohong, kenapa dia berubah dan bertaubat nasuha?


      Satu lagi, cubalah bandingkan azab yang diterimanya itu dengan azab yang digambarkan oleh Allah dan Nabi dalam Al-Quran dan hadis.

      Adakah ia bercanggah?

      Benar, apa yang berlaku itu memang kita tidak dapat membuktikannya secara saintifik, tapi bukankah soal dosa dan pahala, syurga dan neraka itu perkara ghaib? Janganlah bila kita sudah meninggal dunia, bila kita sudah diazab barulah kita mahu percaya bahawa...

      "Oh... memang betul apa yang Allah dan Rasul katakan. Aku menyesal..."

      Itu dah terlambat.


      <3 . <3  . <3

      Sekian, renung-renungkan dan selamat beramal..

      okay, assalamua'laykum, tata titi tutu!! ^_^

      Daisypath Anniversary tickers

      Daisypath Anniversary tickers

      World Visitors Map

      free counters

      Search