Followers

Monday, May 23, 2011

Tips detect malware/virus dalam laman web blog

Salam,

hai ^_^

sudah agak lama tidak update blog ni rasanya, dah b'habuk sgt dah, aiyaa!! huhu.. skg ni baru nk buat operasi mengemas cikit2, hehe;)

allrite, kali ni lin nak share psl cane nak detect malware/virus dalam blog kita or dalam blog org lain.. biasanya blog yg telah diceroboh malware/virus akan keluar mesej warning mcm nie:-




kalau korang jumpe je warning msgs mcm kat ats ni, korang jgn nk gatal2 nk masuk jugak site tu, krg x psl2 terkena, beware taw, huhu.. mende ni selalunya berlaku disebabkan kesan script dari blog yang terkena malware, or disebabkan oleh hidden code yang penggodam(hacker) buat, dier macam copy link code dari blog someone yang terkena malware pastu dier paste dekat blog korang! so berjangkit lah kat blog korang sekali terkena malware tuh, PENYAKIT BERJANGKIT NIH, hadoi:(

cara-cara nak detect malware kat blog or mane2 website?? haa ni caranya:-

mula-mula, korang g surf salah satu link kat bawah ni ea--->


1)  http://www.urlvoid.com/

2) http://www.virustotal.com/

3) http://www.avg.com.au/resources/web-page-scanner/

kalau lepas check resultnye clean, contoh screen shot website yang clean mcm ni:
ni check kat site blog sendiri nih, hehe ;p

pastu, kena check guna site ni pulak, untuk tengok hidden code--->http://www.unmaskparasites.com/

kalau x clean:( korang kena lah avoid that infected site, inform pd kwn kite yg terkena tu or klu diri sendiri yg terkena, cepat2 lah clean site sendiri hokay.

n kalau clean, bagus lah alhamdulillah :)

cth site yg clean slps discan guna unmaskparasites:-

yeah!! blog sendiri ternyata clean and clear, hee, ske2, alhamdulillah syukur^_^ v


sekian..  T.A.M.A.T.

wallahu'alam, wassalam :)

No comments:

Post a Comment

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

World Visitors Map

free counters

Search