Followers

Monday, December 3, 2012

10 MORE DAYS TO MY EDD OF 12.12.12

Bismillah..
Assalamu'alaykum dan salam sejahtera semua,

Hari ini officially adalah hari pertama bermulanya cuti bersalin lin, now usia kandungan 38 minggu 5 hari, hari Rabu ni 5.12.12 genap lah 39 minggu, n Rabu lagi satu 12.12.12 genap lah 40 minggu, dah nak cukup term ni rasa macam tak percaya pun ada juga, yelah dah lepas dari critical stage kan, masa kandungan 34 weeks dulu pernah kena admit ke hospital sebab baby kurang gerak n kemungkinan kena bersalin awal sebab takut baby lemas, alhamdulillah keesokannya baby dah bergerak spt biasa, tak jadi bersalin awal, yang penting skali baby tak lahir premature (tidak cukup bulan), syukur alhamdulillah sangat-sangat.

Apply cuti bersalin seminggu lebih awal sebab tidak mahu tanggung apa-apa risiko, tidak mahu terberanak di hospital yang jauh daripada keluarga. lagipun dah sarat sangat, rasa perut berat aje, baby pun banyak mengeras juga(salah satu tanda), cepat rasa penat, cepat rasa mengah, obviously tak boleh nak berdiri lama-lama, kalau tak, akan sakit kaki.. selalu rasa nak terkucil, huhu.. jalan pun dah macam 'penguin' sebab perut dah besar sgt, tapi still larat lagi tu nak berjalan-jalan n naik turun tangga rumah dua tingkat exercise beberapa round, cuma mengah sikit lah kan, tapi alhamdulillah syukur kaki tak bengkak pun, hehe, dah tu ada masa-masanya akan rasa kontraksi braxton hicks, kejap-kejap sakit pingggang sangat-sangat, sakit belakang sangat-sangat, n sakit perut sangat macam...ntah lah tak reti cane nak explain sakit perut tu cane, lagi sakit kat bawah lagi, memang rasa seksa sangat, susah nak tukar posisi dan susah nak bangun, sakit sangat-sangat, huhu..sampaikan membe-membe yang tengok pun kesian, asik duk cakap: "kesian tengok hang dah sarat sangat dah tu, cuti je lah ye, berehat je kat rumah", ada yang terserempak tengah jalan je duk tanya, "eh lin, tak cuti lagi ker??" itu lah soalan yang banyak ditanya, hehe.. so here I am, dah start cuti, hikhik ;)

Hari Khamis lepas last check-up di Klinik Kesihatan Ibu dan Anak di TM, minggu ni pula kena continue check-up di KL jelah ye memandangkan dah mula cuti bersalin dari 3.12.12 - 1.3.13  dah tak tinggal di TM lagi dah selama 89 hari cuti bersalin, now kat KL dah, nak berpantang di rumah family, hee ^_^

Result last check-up di TM haritu:-
Berat badan: 58.1 kg  | Tekanan darah 121/72 | jangka masa/tinggi rahim 38cm | jantung janin: 136/m | HB  pula tak check sebab masa check-up 19 Nov masa 36 minggu haritu dah check dah iaitu 11.0, scan pun tak sebab masa 36 weeks dah scan, berat baby 2.83kg semasa kandungan 36 minggu dulu, tapi sekarang ni tak tahu lah brp kg dah kan, hopefully baby tak besar sangat lah.. kepala baby pun dah lama engage ke bawah since 8bulan (32 minggu) haritu, engage awal lah pulak, maybe sbb banyak sangat berjalan kot, al-maklum lah mama baby ni mmg suka berjalan especially kalau jalan shopping, hehe, alhamdulillah baby tak songsang, insya Allah if tiada apa-apa boleh lah bersalin normal nanti :)

Doctor consult, jika sehingga 10.12.12 tidak bersalin jugak, dia kata sakit ker tak sakit lagi ker, even tak turun tanda lagi, lin MESTI kena admit masuk wad jugak pada 11.12.12(Selasa) dan 12.12.12(Rabu) tu WAJIB bersalin, tak boleh over due sebabnya GDM, kalau overdue, akan ada komplikasi pada kandungan. If by 12.12.12 jalan still tak buka jugak, terpaksa induce, so harapnya buka lah jalan by that time, kalau boleh tak nak lah kena induce kan, huhu.. Doctor cakap lagi: "Cantik due date awk ni. Sy harap awk dapat lah bersalin pada edd awk 12.12.12 ni, it's a lucky number ok, ada sorang personality india, memang tarikh lahir dia 12.12 ni, apa shj touch dia mmg akan successful. So lucky!! " hihi, apa2 aje lah doc;) Apa-apapun, tak kira lah bila baby akan lahir, lin doakan moga baby lahir dengan sihat dan sempurna, insya Allah, ameen.. 

Last but not least, andai ada salah dan silap, lin nak minta maaf kat semua orang terutamanya suami lin, kedua ibu bapa dan ibu bapa mertua lin, sanak saudara, kawan-kawan, termasuk lah kawan-kawan di alam maya ni jugak, n sesiapa sahaja lah yang mengenali lin, minta maaf banyak-banyak n minta halalkan segalanya ya, sesungguhnya setiap manusia tidak terlepas dari membuat khilaf. Minta doa agar dipermudahkan segalanya pada hari itu.

Mood: berdebar tunggu baby nak keluar, ntah bila lah baby nak kuar ni ek?? hewww *dup dap dup dap* 




Sunday, November 25, 2012

Mendidik Anak Genius Bermula Dari Dalam Rahim Ibu

 
Ketahuilah, pembentukan anak yang genius dan soleh bermula ketika dia berada di alam rahim. Jadi, kehamilan merupakan tempoh penting untuk membolehkan si cilik meniti perkembangan positif.

“Semua anak dilahirkan pintar tetapi yang memberi impak ialah cara kita merangsang mereka. Ibu bapa mesti mempunyai misi jelas iaitu menanam tekad memben

tuk masa depan anak.” Demikian pandangan kaunselor terkenal, Fadzilah Khamsah. Oleh yang demikian, jadikanlah dunia awal bayi iaitu alam rahim sebagai institusi pertamanya mempelajari pelbagai perkara baharu. Janin boleh dirangsang melalui kaedah-kaedah tertentu. Panduan berikut mungkin dapat membantu anda merealisasikan harapan yang diimpikan.

1- Pemakanan Sihat
Makanan berkhasiat dan seimbang sangat penting dalam pembinaan otak bayi.

Jadi, pastikan pemakanan seharian mengandungi karbohidrat, vitamin, mineral dan paling penting kaya dengan protein. Sama juga halnya dengan pengambilan minyak ikan Omega . Ia adalah makanan yang baik untuk perkembangan otak bayi. Malah, kandungan EPA dan DHA yang ada di dalam minyak ikan amat diperlukan untuk perkembangan bayi yang sihat.


2-Banyakkan Ibadat
Islam amat menggalakkan anda mengamalkan beberapa aspek penting supaya anak yang dilahirkan berakhlak mulia. Antaranya, banyak mengingati Allah SWT dengan memohon ampun dan taubat; melakukan kebajikan dan meninggalkan segala larangan-Nnya.
Anda dan suami dituntut memperbanyakkan solat sunat dan puasa sunat terutamanya pada Iisnin dan Khamis. Sama juga halnya dengan membaca al-Quran.


3-Amalkan Membaca Al-Quran
Doa adalah senjata umat Islam. Oleh itu, anda digalakkan untuk kerap membaca surah al-Fatihah, al-Inshirah dan ayat Kursi. Suami juga perlu mengambil tanggungjawab membaca surah berkenaan dan dihembuskan ke perut anda.

Antara yang elok dibaca ketika hamil ialah surah al-Fatihah, Yasin, at-Taubah, Yusuf, Luqman, an-Nahl (ayat 78), al-Aa’raf (ayat 189) dan banyak lagi. Dengan membaca surah dan ayat ini, ia dapat memudahkan proses bersalin, mendapat anak yang sihat, sempurna, bijak dan soleh.

Surah Fatihah adalah ibu al-Quran, al-untuk melapangkan hati dan fikiran manakala ayat Kursi bertujuan menghalau gangguan syaitan. Apabila hati anda terang dan lapang, anak mudah menerima pelajaran. Malah, setelah anak lahir, anda masih boleh meneruskan bacaan berkenaan ketika menyusukannya. Amalan ini diyakini dapat menghasilkan anak yang bijak dan tinggi akhlaknya.


4-Sentuhan Kasih
Berbicaralah sambil mengusap lembut perut. Lahirkan perasaan rindu menanti kelahirannya dengan penuh ikhlas. Kajian mendapati bayi yang mendapat perhatian sejak dalam kandungan jelas kelihatan lebih baik dan tidak banyak meragam berbanding golongan yang tidak mendapat perhatian daripada ibu bapanya.

Ada pendapat menyatakan bahawa rangsangan sebegini amat efektif apabila kandungan menginjak usia enam bulan ke atas. ini disebabkan pada usia tersebut jaringan struktur otak bayi mula berfungsi dengan baik.

5-Emosi Terkawal
Pastikan emosi anda sentiasa tenang agar anak yang bakal dilahirkan selalu riang dan tidak mudah meragam. Keadaan emosi yang tenang akan membantu perkembangan otak yang sihat dan pertumbuhan janin yang seimbang. Jadi, anda harus lebih banyak bersabar dan bersikap positif.


6-Muzik Klasik
Perdengarkan janin dengan muzik klasik kerana ia diyakini dapat merangsang kecerdasan bayi sejak dalam kandungan. Oleh kerana muzik klasik memiliki pelbagai nada yang harmoni, ia mampu memberi rangsangan berupa gelombang alfa. Gelombang ini berupaya menimbulkan ketenangan dan ketenteraman sehingga anak dapat memberi tumpuan yang lebih terhadap sesuatu perkara.


7-Latihan Matematik dan Membaca
Dipercayai amalan wanita hamil yang gemar membuat latihan matematik sepanjang tempoh kehamilan merangsang perkembangan otak si anak. Jadi, rajin-rajin lah membuat latihan matematik atau soalan-soalan IQ yang menguji minda untuk merangsang perkembangan otak bayi.

Membaca juga boleh meransang kecerdasan anak. Sama seperti membaca al-Quran, membaca bahan2 yang ilmiah membantu melahirkan bayi yang bijak dan pandai.
 

Sumber : Majalah Pa&Ma

Monday, November 19, 2012

Happy First Anniversary!!



20.11.2011 - 20.11.2012 <3>
Syukur Alhamdulillah hari ini genap setahun usia perkahwinan kami :)
Memandangkan hari ini weekday, hari bekerja, dan berjauhan, tak dapat lah kami celebrate, sobs.. but.. insya Allah akan ganti celeb sabtu ni di suatu tempat yang istimewa, hihi.. 
Nevertheless, awal-awal pagi lagi en. suami dah sms and call wish Happy Anniversary, it make my day, so happy :D




:::Letter to my husband:::

Dear Husband,


You are my lover, my best friend, my companion, my confidante, my adviser, and my comforter.  
 I never thought I would meet a man of my dreams... until I met you.  
I am so thankful to ALLAH for having you in my life, you’re such a great husband and I could not ask for more. 

Over the past year, I have experienced happiness that I never dreamed possible. 
Thank you for making me feels like a princess every single day and makes me feel like a queen since I’m pregnant our lil baby in my womb.  
 Thank you so much for your love and care, and thanks for your patience. 
Thanks for being a part of my life. 
Thanks for everything. 

Insya Allah kita sama-sama doakan agar masjid yang dibina ini kekal bahagia selama-lamanya dunia dan akhirat, ameen..

Happy 1st Wedding Anniversary abang:)
I love u with all my heart..
*hugs and kisses <3>


Lots of Love,

-Your wife-

Wednesday, November 14, 2012

Salam Maal Hijrah 1434H

Salam Maal Hijrah 1434H

Jom baca doa akhir tahun selepas asar dan doa awal tahun selepas maghrib..





Moga tahun baru islam kita ni lebih baik daripada tahun-tahun sebelumnya, insya Allah..

Tuesday, November 13, 2012

Pregnancy Progress: 36 weeks = 9 months. OMG, it is almost time to give birth!!

Salam,

Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi hari ini kandungan genap 36 minggu bersamaan 9 bulan.. maknanya sudah boleh consider cukup term.. tinggal lagi 4 minggu sahaja lagi untuk cukupkan ke 40 minggu jangka waktu kehamilan.. Rasa macam tak percaya pun ada juga, tak sangka boleh sampai sejauh ini, syukur sangat.. Apabila telah sampai ke tahap 36 minggu, maka lega lah sebabnya 36 minggu baby sudah cukup bulan, the baby could be born safely at any time between 37 and 42 weeks. Its lungs are almost ready to breathe air. Sudah terlepas daripada kelahiran pramatang (baby premature x cukup bulan) di mana jika kelahiran pramatang berlaku, baby susah sikit nak survive sendiri, doktor terpaksa cucuk bagi matangkan paru-paru baby untuk bantu dia survive masa dah keluar nanti. The bones in its head are now firm enough to protect it, but soft enough to move down through the birth canal.


36 weeks diagram

Telah bermacam-macam yang dilalui sepanjang kehamilan ni..

1st trimester: 21.3.12 to 5.6.12.
2nd trimester: 6.6.12 to 18.9.12.
3rd trimester: 19.9.12 to 12.12.12. (still on progress)

Ada suka, ada sakit, ada letih, ada lemah, ada excitement, pengalaman dikejarkan ke hospital naik ambulan, berkampung di hospital, n macam-macam lagi lah, huhu.. betul lah orang kata, pengorbanan seorang ibu, bermula dari saat dia hamil, dan dari saat itu lah Allah mengampunkan segala dosa-dosanya, insya Allah...terlalu banyak pengorbanan sepanjang kehamilan, apa-apa pun ia adalah suatu pengalaman indah bagi setiap bakal ibu dan bakal bapa juga :)

Last scan dengan doktor haritu kepala baby dah engage ke bawah, baby tidak songsang, everything normal, insya Allah nanti boleh lah bersalin normal. Hari Isnin depan ada appointment dengan doktor di KKIA, rpt scan. Sekarang ni pun dah start rasa sakit, sakit contraction pun dah ada sikit-sikit, cuma belum keluar tanda aje. Oh, tak sabar pula rasanya nak tunggu si kecil dalam perut ni lahir, edd pun insya Allah 12.12.12 nanti, dah tak lama lagi dah, huhu.. tp dalam masa yang sama berdebar jugak, macam mana lah keadaan masa nak bersalin nanti, ntah macam mana lah rasa sakit hendak bersalin tu nanti, al-maklum lah 1st time, oh nervous, fuhhh..

tepek dulu pic masa kandungan 34 minggu 4 hari, pic terbaru masa 36 weeks x amik lagi.. cer teka perut lin ni ada baby boy or girl ek?? hik2;)


P/S: Minta semua tolong doakan ye moga mama n her baby selamat nanti.. Lin minta maaf juga kepada semua yang mengenali andai ada salah silap, sobs :'( nervous + takut + excited ni nk tunggu kelahiran baby, macam-macam perasaan bercampur baur..

Ya ALLAH, moga kami dipermudahkan pada hari perjuangan antara hidup dan mati itu :') ameen..
                                         

Friday, November 9, 2012

Review experience 3d/4d scan baby

Assalamu'alaykum dan salam sejahtera semua,

Fuh lamanya tak update blog.. Mana tak nya asik sakit-sakit aje plus takde mood nak update blog, ada je idea tapi ntah kenapa tak dapat nak taip, huhu, minggu lepas dikejarkan ke hospital dengan ambulans, kena tahan wad 3 hari, phew.. takpelah yang part tu kita cerita kemudian ye di lain entry.. Kali ni nak cerita pasal pengalaman buat scan 3d/4d buat pertama kalinya. :)

Pada 1 Sept yg lepas semasa kandungan berusia 25 minggu (kini kandungan dah mencecah 35minggu, punya lah lama baru nak update pasal scan 3d4d ni kan, hehe), lin n en. suami telah book appointment scan 3d/4d di Klinik Dr. Fauziah dan Rakan-rakan yang terletak di Ampang, appointment dibuat melalui online appointment di link laman web 3d4d scan Malaysia.

Pertama kali pergi ke klinik ni, tak susah sangat pun nak cari, kami just ikut sahaja direction guide yang diberi melalui email setelah booking tu, cuma masa kami pergi tu kesesakan lalu lintas yang amat teruk, biasa lah musim orang kawen kan, ramai yang berada di jalanan, kami sendiri pun masa tu baru pulang dari menghadiri majlis kahwin kawan-kawan kami, jadi amik masa berjam-jam jugak lah baru lah sampai ke klinik, sabo ajer ler -_-'

Sebaik sampai ke klinik, kami terus ke kaunter untuk melaporkan diri. eh? betulkah ayat melaporkan diri ni?? haha, takpelah hentam saje lah labu, janji maksudnya lebih kurang saje, hiks ;p  

*menunggu giliran*

Selepas sorang-sorang keluar, kini tiba lah giliran kami pula, nama dipanggil.. Masuk ke bilik sonography.  Jumpa lah miss Jezzlynn, sesi perkenalan n kami borak-borak sket.. she's friendly;) selepas itu seperti biasa lin diminta baring di katil yang disediakan.. dan diletakkan gel khas di atas perut, maka sesi scanning bermula...
Tadaaa!! terpancar  imej baby di atas skrin. Kelihatan baby dengan mukanya tertutup dengan sebelah tangannya, alahai baby ni taknak tunjuk muka pulak dia, hehe.. ni lah aksinya dengan tangan tutup muka, shy2 plak ye baby, hik ;)


Then jezz pun pujuk-pujuk lah baby agar ditunjukkan mukanya, digoyang-goyang sikit perut lin, tekan2 sket pusat sume, baby tetap taknak turunkan tangan dia, then jezz minta mamanya ngiring badan sket, tepuk-tepuk lembut perut sket, pujuk-pujuk baby lagi.. pastu lama-lama baru lah baby ketepikan sket tangan kecilnya itu, wah so cute anak papa n mama, pertama kali lihat wajahnya sangat jelas di dalam rahim ini, suatu jasad ciptaan ilahi yang telahpun terbentuk sempurna, alhamdulillah.. *gembira rasa hati, bergenang sikit air mata gembira* :') 


baby cebik sket sebab ganggu dia tito, hhe



lama lepas tu baru baby smiling :)



yang ni pula salah satu daripada video baby:

video



Tumbesaran baby alhamdulillah selari dengan minggu kehamilan, tidak terlalu besar or kecil :-




OK lah, that's all i wanna share. sebenarnya banyak lagi image shot n video baby, tapi the rest tu biarlah ia jadi simpanan kami, takkan nak letak semua kan, sikit-sikit sudah, hehe.. ada lagi satu scan masa 31 weeks, baby dah chubby sket masa 31 weeks tu, nanti lah di lain entry lin update kay. 

Anyway, TQ 3D 4D scan Malaysia , very good service ♥  



P/S:: anyone yang ingin buat 3d/4d scan macam yang lin buat ni, boleh lah pergi ke website 3d4d scan Malaysia . Bayaran yang dikenakan adalah RM100 bagi setiap sesi scan 3d/4d. Sekian. :)


Tuesday, October 9, 2012

Subhanallah, ada kalimah الله di badan kucing ini


cantik kan kucing ni, sangat unik dengan kalimah  الله  di badannya, subhanallah!! <3 p="p">



pic source: fb Dunia Kucing




Tuesday, October 2, 2012

Wordless Wednesday: Gambar saat menghantar bonda dan ayahanda yang menunggu masa berangkat bagi menunaikan haji ke Tanah Suci pada 26/9/2012.









P/S: 
akak n adik-beradik semua minta maaf, halalkan makan minum kami ya..
 
sebelum berpisah, rasa sebak sangat, air mata pun bercucuran keluar, mata masing-masing pun dah merah-merah, bermula lah sesi salam bersalaman dan pelukan..
 
siap baby dalam perut bergerak sangat-sangat aktif, macam tahu-tahu aje si cucu kecil ni yang nenek dan atoknya akan pergi berangkat menunaikan haji, tinggalkan sekejap cucunya untuk sebulan lebih, huu..

sepanjang bonda dan ayahanda berada di Tanah Suci, rasa rindu sangat pada mereka, sobs :'( 

akhir kalam, moga bonda dan ayahanda selamat pergi dan selamat pulang. 
n mudah-mudahan dapat haji mabrur, ameen..

take care ya!!

can't wait nak tunggu kepulangan mereka pada 11.11.12 ini, insya Allah..  :)


Thursday, September 20, 2012

Doa supaya dikurniakan Anak yang menyejukkan hati

 
 
 
:: Doa supaya dikurniakan Anak yang menyejukkan hati ::

 “Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya, dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertaqwa. Amin Ya Rabbal Allamin



P/S: Doa ini elok dilakukan oleh suami bagi isteri yang sedang hamil

       *Sebelum tidur baca doa dari Surah Al Furqan, Ayat 74 sebanyak 3 kali


Monday, September 17, 2012

Dapat surat dari Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia.. Alhamdulillah..

Assalamualaykum dan selamat pagi,

Ya Allah lamanya tak update blog ni.. kurang sihat during pregnancy ni, takde mood sangat nak update blog.. review check-up n pregnancy progress pun tak terupdate, banyak sangat yang dah skip.. review wedding pun tak habis review lagi, review engagement pun tak review lagi, kononnya plan nk review after wedding tapi asik tak done.. maaf banyak-banyak ye bagi kawan-kawan yang minta review tu, hhu.. insya Allah if berkesempatan tiba masa sesuai nt insya Allah lin review yeh.

Khamis dan Jumaat lepas dapat sijil cuti sakit dari Klinik Kesihatan Ibu Anak dan juga Hospital selepas check-up pregnancy problem, dapat lah rehat direct dari Khamis sampai lah Isnin. Kenangan yg tak dapat dilupakan di hospital sampai kena masuk wad bersalin, nervous+risau, iyelah tak ready lagi untuk deliver, tak cukup bulan lagi kan, kesian kat baby karang, hoho, nasib lah belum tiba masa bersalin lagi. Pejam celik pejam celik esok hari pada 19.9.12 genap lah 7 bulan(28minggu) usia kandungan ni, sekejapnya, rasa cepatnya masa berlalu, tak sangka tinggal lagi 2 bulan lebih sahaja lagi nak dekat EDD 12.12.12 insya Allah.. apa-apapun, sangat enjoy dengan pregnancy ni walau ada macam-macam jenis sickness silih berganti (takpelah, dugaan ibu mengandung, insya Allah ada ganjarannnya di sisi Allah), suatu pengalaman baru kan, alhamdulillah..

Eh! melalut pulak, sebenarnya nak cite pasal lin dapat surat panggilan peperiksaan memasuki perkhidmatan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29, alhamdulillah akhirnya dapat jugak panggilan SPA setelah lama menanti. Risau jugak nak g exam nih, dulu2 mana ada exam2 ni, terus temuduga aje kan, skg ni ada tambahan exam pulak, huhu, mesti kena usaha lebih nih, phew~

Actually, dulu2 pernah gak dapat panggilan temuduga n seterusnya dapat panggilan lapor diri untuk jawatan tetap SPA di Putrajaya, akan tetapi terpaksa tolak tawaran atas sebab yang tidak dapat dielakkan..  sampaikan dua kali surat tawaran kerja SPA sampai ke rumah walaupun setelah dihantar surat penolakan tawaran dengan alasan yang munasabab.. fikir2 balik mmg menyesal sangat sbb tak terima tawaran kerja SPA dulu, kalau tak, dah lama dah berkhidmat dgn SPA n boleh minta2 tukar lokasi tempat kerja yang berdekatan dengan tempat kerja suami kan(iyelah dulu2 tak kawen lagi kan, so takde terfikir pasal hal ni,hehe ;) .. tempat kerja sekarang tak dapat nak tukar2 lokasi sebab ia tiada cawangan universiti di tempat lain,satu2 nya lah di pekan koboi ni haa.. nak resign sayang pulak sebab kerja kerajaan (badan berkanun) kan, lebih-lebih lagi sudah disahkan dalam jawatan dan telah dapat taraf berpencen, sayang lah nak lepaskan kan after all the sacrifices.. kalau lah keje swasta, dah lama dah minta resign, huhu.. Jadi, nak tak nak terpaksa lah duk berjauhan jugak dengan en. suami, huhu:(  kali ni if dapat lagi tawaran kerja dari SPA, I'll definitely will not let it go again, definitely will grab it!

Hanya ada 2 minggu sahaja masa utk study for this exam. Doa + usaha ikhtiar + tawakal. Semua tlg doakan yeh.. Harapnya ada lah rezeki baby dalam kandungan ni, ameen..

Sunday, August 26, 2012

Kesan Air Tangan Orang Yang Tidak Solat


gambar hiasan
Semua orang tahu bahawa kalau meninggalkan solat adalah dosa besar dan malahan lebih hina daripada khinzir. Betapa hinanya kita kalau meninggalkan solat seperti yang dikisahkan pada zaman Nabi Musa as. Begini kisahnya, pada zaman Nabi Musa, ada seorang lelaki yang sudah berumahtangga, dia tiada zuriat, lalu terdetik dalam hati dia (nazar), “kalau aku dapat anak, aku akan minum air kencing anjing hitam.” Nakdijadikan cerita, Allah pun kurniakan isteri si lelaki tadi pun hamil dan melahirkan anak. Apabila dah dapat anak, lelaki ni pun runsinglah.
Dia dah nazar nak kena minum air kencing anjing hitam. Syariat pada zaman Nabi Musa berbeza dengan syariat yang turun untuk umat Nabi Muhammad. Kalau umat Nabi Muhammad, nazar benda yang haram, maka tak payah buat tapi kena denda (dam) atau sedekah.
Tapi kalau zaman Nabi Musa, barangsiapa bernazar, walaupun haram tetap kena laksanakan nazar itu.
Lalu, si lelaki yang baru mendapat anak, dengan susah hatinya pergilah bertemu dengan Nabi Allah Musa dan menceritakan segala yang terjadi ke atas dirinya. Lalu, Nabi Musa menjawab bahawa lelaki tu tak perlu minum air kencing anjing hitam tetapi akan minum air yang lebih hina dari air kencing anjing hitam. Nabi Musa perintahkan lelaki tersebut untuk pergi menadah air yang jatuh dari bumbung rumah orang yang meninggalkan solat dan minum air tu Lelaki itu pun senang hati, menjalankan apa yang diperintahkan oleh Nabi Musa tadi. Lihatlah, betapa hinanya orang yang meninggalkan solat, sampai dikatakan air yang jatuh dari bumbung rumahnya, lebih hina dari air kencing anjing hitam. Itu baru air bumbung rumah, belum air tangan lagi. Menyentuh bab air tangan, selalu kita suka makan masakan ibu; isteri kita. Jadi, kepada muslimat sekalian, peliharalah solat kerana kalau meninggalkan solat (kalau tak uzur), air tangan akan menitik ke dalam basuhan makanan, nasi, dsb.
Anak-anak, suami pula yang akan makan makanan yang dimasak. Takkan nak biarkan suami dan anak-anak gelap hati minum air tangan orang tinggalkan solat. Tak gamak kan? Tapi lain pula halnya dengan kita ni. Pagi petang, mamak! Teh tarik satu, roti canai satu. Ada pulak segelintir tukang masak yang tak solat. Kita pun makan bekas air tangan dia. Gelaplah hati kita, sebab tu liat nak buat kerja-kerja yang baik. Beware apa yang kita makan. Betapa beratnya amalan solat ni hatta Allah syariatkan solat kepada Nabi Muhammad melalui Isra’ Mikraj sedangkan kewajipan-kewajipan lain memadai diutus melalui Jibril as.
Ketika saat Rasulullah nazak, sempat baginda berpesan kepada Saidina Ali (dan untuk umat Islam), “As-solah as Solah wa amalakat aimanukum”. Maknanya, “Solat, solat jangan sekali kamu abaikan dan peliharalah orang-orang yang lemah di bawah tanggunganmu” Jadi, sama-samalah kita pelihara solat dari segi zahir & batinnya kerana amalan solat lah amalan yang mula-mula akan ditimbang di neraca Mizan kelak. Hidup bukan untuk makan, tetapi makan untuk hidup. Jika makan dengan niat ibadah akan mendapat pahala. 

Wallahu a’lam.


sumber

Wednesday, July 4, 2012

Fasa kehamilan: 4 bulan. [proses kejadian janin dan peniupan roh, perubahan diri, & hasil check-up]


Bismillahirrahmanirrahim,

Syukur ke hadrat Ilahi, hari Rabu lepas genap usia kandungan 4 bulan (16 minggu), berada dalam trimester kedua. Hari ini pula kandungan telah genap 17 minggu. Bayi dalam kandungan insya Allah telah sempurna sifatnya dan telah ada nyawa setelah ditiupkan roh ke atasnya semasa 120 hari kandungan, alhamdulillah. :)
17 weeks pregnancy
Telah masyhur di kalangan ulama’ Islam yang dahulu dan  sekarang berfahaman bahawa kejadian janin yang pertama ialah; air mani (النطفة), segumpal darah (العلقة), kemudian seketul daging (و(المضغة. Semua proses kejadian ini ialah selama 120 hari, berdasarkan kepada apa yang difahami dari hadis menghimpun kejadian manusia (جمع الخلق) yang diriwayatkan oleh Imam Al-Bukhari dan lainnya dari ‘Abdullah bin Mas’ud  r.a katanya:
( حدثنا رسول الله صلى الله عليه وسلم -وهو الصادق المصدوق- قال: “إن أحدكم يُجمع خلقُه في بطن أمه أربعين يوما، ثم يكون علقة مثلَ ذلك، ثم يكون مضغة مثل ذلك، ثم يبعث الله ملكاً يؤمر بأربع كلمات ويقال له: اكتب عمله وأجله ورزقه وشقي أو سعيد. ثم ينفخ فيه الروح…”). صحيح البخاري رقم (3208).
Maksudnya: “Rasulullah saw telah menceritakan kepada kami –sedang Baginda adalah orang benar yang telah dibenarkan kata-katanya- sabdanya: “Bahawa seseorang kamu dihimpunkan kejadiannya dalam perut ibunya selama 40 hari, kemudian dijadikan segumpal darah seumpamanya, kemudian dijadikan seketul daging seumpamanya, kemudian Allah mengutuskan seorang Malaikat untuk menulis empat kalimah  dan diarahkan agar menulis; amalannya, ajalnya, rezekinya dan untung jahat atau untung baik, kemudian ditiupkan rohnya…”. [Sahih Al-Bukhari No. 3208].
{ ولقد خلقنا الإنسان من سلالة من طين. ثم جعلناه نطفة في قرار مكين. ثم خلقنا النطفة علقة فخلقنا العلقة مضغة فخلقنا المضغة عظاماً فكسونا العظام لحماً ثم أنشأناه خلقاً آخر فتبارك الله أحسن الخالقين }. المؤمنون 12-14.
Maksudnya: “Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dari “pati” (yang berasal) dari tanah; Kemudian Kami jadikan pati itu (setitis) air mani pada penetapan yang kukuh; Kemudian Kami ciptakan air mani itu menjadi segumpal darah beku lalu Kami ciptakan darah beku itu menjadi seketul daging; kemudian Kami ciptakan daging itu menjadi beberapa tulang; kemudian Kami balut tulang-tulang itu dengan daging. Setelah sempurna kejadian itu Kami bentuk ia menjadi makhluk yang lain sifat keadaannya. Maka nyatalah kelebihan dan ketinggian Allah sebaik-baik Pencipta”. [Al-Mu’minun: 12-14].



Perubahan diri semasa naik ke trimester kedua:-
  1. Rasa badan lebih bertenaga.
    tidak seperti sebelum-sebelum ini yang cepat penat sangat lesu masa first trimester (3 bulan pertama), sekarang apabila dah masuk second trimester (3 bulan kedua) rasa badan lebih bertenaga pula. nak jalan pun dah boleh jalan banyak-banyak balik, hehe

  2. Loya dan muntah-muntah masih ada, tapi mula berkurangan.
    Dulu masa 1st trimester hampir setiap masa akan rasa loya n mesti nak termuntah. muntah bukan muntah sikit je, tapi sekali muntah berkali-kali muntah, lepas muntah terus lembik, hhu.. tapi sekarang loya n muntah tu sume dah makin berkurangan, tapi still ada lagi lah. Yang penting dah boleh solat dengan selesa. tidak lagi seperti sebelum ini, ada masa-masanya mesti rasa loya mesti nak termuntah. dah sampai rakaat kedua ker n ada juga dah sampai rakaat terakhir dah nak selesai solat dah pun, ada je yang nak termuntah, terpaksa cepat-cepat lari ke bilik air muntah. dan sambung balik solat. kadang-kadang sampai terpaksa ulang solat banyak-banyak kali akibat asik nak muntah, hhu.. ya Allah rasa terseksa sangat-sangat masa tu, hanya Tuhan sahaja yang tahu, huhu.. tapi kini alhamdulillah dah kurang sikit :)

    xpelah, ujian ibu hamil. orang kata kalau susah masa mengandung, nanti bila nak bersalin mudah.. mudah-mudahan begitu lah ye, ameen..

  3. Perut makin membesar sedikit demi sedikit
    Banyak juga pakaian yang ada sudah tidak muat lagi untuk dipakai, kalau nak pakai juga, terpaksa zip sahaja lah dan matikan zip memandangkan sudah tidak boleh kancing lagi, huhu, nasib lah dah beli beberapa helai baju dress.

  4. 'Breast' membesar Oops, ini tidak boleh cite detail, so faham-faham sendiri jelah, hihi ;) ini just common info je, berlaku almost pada semua wanita hamil.

  5. Ada masanya kaki mula krem (sejak 3 bulan ke atas).
    Masa baring, masa duduk, masa jalan pun kaki krem sakit sangat, tak boleh nak gerakkan kaki pun, kalau gerak sikit pun sakit yang amat, en. suami lah yang tolong urutkan kaki, kalau nak jalan pun kena papah or kena dukung, memang diberi layanan first class lah, dilayan seperti permaisuri, hehe.. tp yg x bestnyer bila kaki krem tak dapek lah nak kuar jenjalan, huhu..

    So far, alhamdulillah gejala ini banyak terjadi masa weekend dan waktu malam (beberapa kali jugak lah terjaga dari tidur sebab sakit krem kaki yang amat, sampai terjerit-jerit kesakitan, en. suami pun blh sampai terjaga.. nasib lah suami memahami, dia cepat2 bangun tolong urutkan kaki isterinya ni n pinjamkan kakinya utk naikkan kaki, tq abg :)

    Kalau hari biasa weekday jarang berlaku, so ia tidak mengganggu kerja lah, just krem biasa dan sekejap-sekejap sahaja pada waktu kerja. Tapi tak tahu lah kalau esok lusa macam mana pula nanti sebab bila kaki krem teruk memang den tak dapat nak jalan tak dapat nak gerakkan kaki pun, jawabnya kena amik MC lah kowt in case kalau terjadi masa weekday working hours, harapnya tak kena lah masa hari bekerja, huu

  6. Kaki sembap.
    Terasa kaki mengembang, tapi bila tengok kaki, xde pulak kaki besar, hoho.. especially bila time malam sejuk2 tu, nak jalan pun kena slow-slow, ada rasa kebas2 jugak, tak selesa.

  7. Cepat mengantuk
    Asik rasa ngantuk je menjelang lewat petang n malam, banyak tidur especially time weekend, masa tu lah kita nak berehat pun kan, hehe;p lagipun masa tidur kerap terjaga, so siangnya tu apa lagi ngantuk lah, huhu.. tapi kalau time kerja, terpaksa lah tahan mata nih, seksa sikit lah, huhu.. so cara nak kurangkan ngantuk, kadang-kadang lin ngunyah-ngunyah gula-gula ker or kudapan-kudapan macam kekacang pistachios (*pistachio ni ada org panggil kacang pandai, insya Allah anak yang lahir nt pandai lah ek,hehe), kerepek ker dan sebagainya.

  8. Jadi pelupa sket
    Dah baca buku pasal pregnancy, ia menyatakan wanita mengandung memang akan jadi sedikit pelupa sebab tekanan kat rahim tu kan. Pernah suatu hari tu terlupa parking kereta di mana, punya lah duk mencari kereta di mana, try ingat balik tapi tak dapat, tiba-tiba hilang ingatan, huhu.. risau sangat-sangat kereta kesayangan hilang. setengah jam jugak duk mencari. lama-lama lepas tu baru lah dapat flasback blk kereta park di belakang rumah depan restoran, adess, hehe..
               9.  Tidur tidak selesa.
                    Tidur tidak selesa untuk mengiring ke kanan sejak mula hamil. Di mana selalunya kebiasaan
                    memang akan ikut sunnah Nabi tidur mengiring ke kanan, tapi sejak hamil ini, sudah tidak boleh
                    mengiring ke kanan lagi dah, rasa macam tidak selesa dan sesak nafas pula, huhu.
                    Jadi penyelesaiannya mengiring ke kiri sahaja lah. Lagi kerap terjaga time tidur, memang tidak
                    cukup tidur lah time pregnant nih. *misi mencari maternity pillow*



err, apa lagi ek?? Em, itu lah antara perubahan diri setakat ni rasanya.. nanti kalau ada lagi insya Allah akan diupdate dari semasa ke semasa..

    Isnin (2 Julai) lepas ada check-up di klinik kesihatan, tekanan darah n etc sume ok, nurse ukur baby sudah membesar nurse beritahu sekarang ni dia dah 16cm, alhamdulillah tumbesaran baby selari dengan minggu kehamilan, bagus:) cumanya examine hb makin turun lak berbanding sebelum ni masa mula-mula 1st check-up hb bacaannya tinggi juga 14.4, next check-up dapat bacaan 12.9, then 13.5, pastu turun lagi 11.7, latest 11.2, makin turun lak, nurse yang check tu pun dah risau tengok skala hb makin menurun, huu, mujur lah still atas 11 lagi, so masih dalam paras selamat, kalau tak, kena tukar warna sticker pulak ke wane hijau ker merah ker, ish, nehi nehi he! guwe mahu kekalkan prestasi sticker putih(sticker ibu n anak sihat walafiat) itu, hehe, insya Allah.. tapi 11.2 tu pun cukup-cukup makan je, tak nak lah turun lagi sebab bahaya juga kalau hb low..  eii, risau lah kan kalau hb low nih, huhu, so kalau boleh nak kekalkan prestasi sticker putih, hee, insya Allah, wajib berusaha untuk kekalkan prestasi nak naikkan hb banyak-banyak nih, gambatte!! (^_^)

    Berikut adalah risikonya HB rendah:-


    RISIKO HEMOGLOBIN RENDAH (bawah bacaan 10) :-

    Kesan kepada ibu· Mengalami kegagalan jantung
    · Ibu boleh pitam atau mudah pitam/pengsan
    · Mengalami keguguran
    · Pendarahan semasa mengandung dan bersalin
    · Risiko alami penyakit berjangkit

    Kesan kepada bayi dalam kandungan
    · Intrauterine growth restriction (IUGR) atau Pertumbuhan janin terbantut
    · Lahir sebagai premi atau tidak cukup bulan
    · Berat bayi yang lahir kurang 2.5kg
    · Anak lemas semasa lahir atau Asphyxia
    · Mati ketika dilahirkan atau stillbirth


    KESAN HB LOW KETIKA HAMIL:-

    KANDUNGAN KURANG DARI 5 BULAN
    Pada masa ini bayi sedang melalui proses organogenesis (pembentukan organ-organ seperti kepala, tangan, kaki, jantung, otak dan anggota-anggota lain). Jika darah kurang daripada 11g, jika jantung tidak terbentuk dengan sempurna, bayi akan gugur. Jika jantung dapat dibentuk tetapi darah terlampau cair bayi mungkin hidup tetapi cacat (tiada kaki dan tangan yang sempurna). Manakala jika bayi sempurna sifat tetapi darah terlampau cair akan melambatkan proses pembentukan otak bayi , iaitu mungkin bayi akan selamat dilahirkan tetapi kurang pandai.

    KANDUNGAN 5 BULAN KE 7 BULAN
    Ketika bayi kita telah sempurna pembentukan sifat anggota badan tetapi jika Hb terlalu kurang bayi tidak dapat berdenyut dengan baik dan akhirnya boleh mati dalam kandungan ibu

    KANDUNGAN 7 BULAN KE ATAS
    Sifat bayi telah sempurna dalam usia begini tetapi jantung bayi masih bergantung kepada kepekatan darah Hb. Jika Hb terlalu cair atau rendah iaitu kurang daripada 9g, jantung tidak kuat dan ada risiko untuk bayi mati dalam kandungan. jika jantung mampu bertahan tetapi anggota badan lain sedikit dimana bayi akan lebih kecil saiznya tetapi mungkin selamat dilahirkan.

    p/s: Maka, jika seseorang wanita hamil itu mempunyai paras hb yang rendah, jangan ambil mudah ya. 


    PASTIKAN BERUSAHA UNTUK TINGKATKAN PARAS HB!!

    Makanan yang boleh meningkatkan paras hb berdasarkan pesanan doktor, pengetahuan pembacaan dan nasihat/pengalaman dari rakan-rakan antaranya ialah:-

    1) kurma (buah yang paling berkhasiat, banyak disebut dalam al-quran)
    2) madu
    3) hati ayam (tidak elok makan selalu sebab organ dalaman kan, just seminggu sekali pun cukup kowt)
    4) kerang (pastikan makan yang telah dimasak punye okayy)
    5) air horlick (bagus juga untuk memperbanyakkan susu badan)
    6) sayur bayam
    7) ikan bilis
    8) daging

    Khamis ni lin ada lagi appointment di Klinik Kesihatan ibu dan anak.. lin kena minum air gula sebab berat naik berlebihan sebanyak 2++ kilogram, sepatutnya naik 0.5kg sahaja if kandungan kurang daripada 5 bulan, aih patut lah rasa badan ni dah makin chubby, hihi.. sepatutnya tak payah minum air gula pun sebab tiada family history, tapi disebabkan berat badan naik, so terpaksa redha jelah kena minum air gula, hehe, tak sabar nak minum air gula esok, sebab kk tu ada menyediakan air gula color purple perisa anggur, pernah juga tanya kakak-kakak yang dah pernah minum di sana sebelum ni, diowg kata sedappp, hhe, teringin jugak lah nak rasa sejauh mana kesedapannya, hee.. nanti akan kena check gigi jugak, phew.. *nervous* ;p 

    Hopefully semuanya ok lah.. ameen..

    Ok till then, tataaaa.. ma'assalamah~ :)

    Friday, June 29, 2012

    Mydear Warehouse Sale and Mom's Care Mega Baby Fair

    Bismillah..

    Mommies and mom to be sekalian, jom gi baby fair ni, ajak husband g skali, hehe.. lin & husband nak g nanti, kebetulan minggu ni turn kl, hee.. tapi kitowg just nak survey harga ajelah, bukan nak beli lagi.. nak tunggu 5 bulan ke atas baru start beli, sekarang ni kandungan 4 bulan 2 hari, so lagi sebulan lebih ajelah lagi untuk mulakan misi shopping barang baby, sikit-sikit la yang perlu je dulu :)  tapi kalau-kalau ada maternity pillow nt nak grab lah satu, sebab sekarang ni tidur tak berapa selesa sebab perut ni kan, hehe;)

    ok lah, let's check it out!!

    ni mydear warehouse sale ---->




    credit to fatin syaheera nye chinese friend ;)



    ni pula lagi satu mom's care mega baby fair kat ampang point--->
    credit to ida nur cahaya ;)
    okayyyy, survey time~~~~ (^_~)

    Monday, June 25, 2012

    Selamat Hari Ulang Tahun Kelahiran buat Encik Suami


    Salam, hye,

    Hari ini 25 Jun 2012 birthday en. suami yang ke 27.
    dah wish da face to face kat en. suami kul 12am td, tp nk wish lagi online pulak nih, hehe..


    Ucapan buat en. suami tercinta::

    Selamat hari ulang tahun kelahiran abang aka father-to-be!! ;)
    ayang doakan abang panjang umur, murah rezeki, semoga diberkati dan dirahmati Allah selalu, bahagia dunia dan akhirat, ameen.. :)
    I love you <3


    Double chocolate chip ice cream cake yang dibeli untuk en. suami di Heaven Premium Ice Cream Cake, siap collect dari factory nya lagi petang sabtu. Ice cream cake istimewa ni kena book at least 3 hari sebelum. Strawberries pun dah ada putih-putih ais dek frozen kena salju, hehe..

    Review kek sikit:: Kek adalah saaaaangattt sedap!! nyum nyum.. memang best lah, lain daripada ice cream cake biasa yang dijual di kedai-kedai kek biasa seperti King's Confectionary, Secret Recipe, dan yang sewaktu dengannya. Oh ya, Heaven Premium Ice Cream Cake ini juga certified halal by JAKIM taw. so beli lah tanpa was-was, hehe ;) 

    Harini saje bercuti rehat nak celebrate birthday en. suami *sebelum ni en. suami pun pernah amik cuti jugak untuk celeb my birthday on 10th February yang lepas sambil pergi bercuti/honeymoon, so apa salahnya kita lakukan yang sama right;) * alah tak kisah cuti sehari je pun, and yeayyy leave approved!! TQ so much boss, hhe.. Hopefully he's happy today ^_^  <3

    Note: Website Heaven Premium Ice Cream Cake- http://www.heavenpremiumicecreamcake.com/

    Wednesday, June 6, 2012

    Goodbye First Trimester. Welcome Second Trimester ! Alhamdulillah :)



    At last, I finally managed to pass the risky first trimester although there are many challenges and morning sickness, not just morning sickness, I'd gone through ALL DAY sickness, morning to night sickness, huhu.. *I'll update the story of the 1st trimester later* ..But all worthwhile, at last he/she successfully enter the second trimester. Alhamdulillah. Thank you ALLAH :)

    13 weeks fetal development.

    Info from baby center

    How your baby's growing:

    Fingerprints have formed on your baby's tiny fingertips, her veins and organs are clearly visible through her still-thin skin, and her body is starting to catch up with her head — which makes up just a third of her body size now. If you're having a girl, she now has more than 2 million eggs in her ovaries. Your baby is almost 3 inches long (the size of a medium shrimp) and weighs nearly an ounce.
    See what your baby looks like this week.
    Note: Every baby develops a little differently — even in the womb. Our information is designed to give you a general idea of your baby's development.

    How your life's changing:

    Your risk of miscarriage is now much lower than earlier in pregnancy. A time of relative comfort for many women who see early pregnancy symptoms such as morning sickness and fatigue subside. More good news: Many couples also notice a distinct libido lift around this time. Birth is still months away, but your breasts may have already started making colostrum, the nutrient-rich fluid that feeds your baby for the first few days after birth, before your milk starts to flow

    3 Questions about eating for two

    Q1.

    How much more should I be eating every day?
    You need only 300 or so extra calories a day when you're pregnant. Make those calories count: Skip the junk food and have a glass of milk and a couple of slices of whole-wheat toast instead.
    Don't get too hung up on numbers, though. As long as you're making healthy food choices and your provider is happy with your weight gain, there's no need to agonize over calories.

    Q2.

    What are some important nutrients?
    Protein, iron, and calcium are three nutrients you need now to keep you healthy and fuel your baby's development.

    Protein: Aim for 71 grams a day. Lean meats, eggs, and dairy products, as well as nuts, beans, and soy products like tofu, are all good sources. Three servings a day should help you meet your goal. Fish is a good source of protein (as well as vital omega-3 fatty acids), but because of concerns about contamination, experts debate how much and what type of fish you should eat.
    Iron: Getting 27 milligrams of iron every day is especially important to help ward off iron-deficiency anemia, a common problem among pregnant women. Iron found in animal products (called heme iron) is absorbed more easily by your body than iron found in plants (nonheme iron). The best source? Lean red meat. If you're a vegetarian or can't stomach meat, you can get some iron from vegetables such as spinach and legumes like lentils. It can be tough to get enough iron from these sources, though, so your provider may recommend an iron supplement. (Hint: Vitamin C enhances the absorption of nonheme iron, so eat foods rich in vitamin C — such as citrus fruits, strawberries, and sweet peppers — at the same time you eat non-meat iron-rich foods, or down your iron supplement with a glass of orange juice.)
    Calcium: Four servings a day of dairy products will help you get the 1,000 mg of calcium you need (1,300 mg if you're 18 or younger). Your baby needs calcium for the formation of his bones and teeth. If you don't get enough of this nutrient, he'll take what he needs from your body and you'll lose calcium stored in your bones.

    Q3.

    If I'm already taking a prenatal vitamin, do I need to pay much attention to what I eat?
    Yes! While a prenatal vitamin can help fill in any nutritional gaps in your diet, it isn't meant to take the place of healthy eating. For one thing, prenatal vitamins don't have the full day's supply of the calcium you need right now. For another, it's important to eat plenty of fresh fruits and vegetables for fiber — for aiding digestion and avoiding constipation, a common pregnancy complaint. In fact, if you're a healthy woman who's well informed about nutrition, eats a balanced diet, and has no specific risk factors, not all experts agree that you even need to take a multivitamin and mineral supplement. However, all agree that you need to take folic acid supplements before conception and during the first trimester, and many believe it's important to take iron in the second and third trimesters.
    • Most healthcare providers recommend taking a vitamin supplement from the time you decide to start trying to get pregnant through the end your pregnancy. Are you taking a prenatal vitamin?


    Inside pregnancy video: a 3D animated look at a baby in this week of pregnancy. Take a look! :)

    Wednesday, May 30, 2012

    Segmen : Post my blog feed!!

    Salam,

    Petang tadi baru terbaca post raden pasal segmen yang maera buat at this link



      p/s: Sila klik header di atas untuk join ea


    antara syarat-syaratnya adalah :
    1) Follow ke tak follow, tak kisah. on aje..
    2) Buat 1 entry bertajuk "Segmen : Post my blog feed!!" , buh header blog maera spt di atas beserta link ke entry ini. pastu nak bebel ape2 kat entry tu, ikut suke anda la ye.
    3) Terhad utk 20 blog saja. Each 1 blog berhak dpt 2 minggu blog feed di page maera.
    4) Follower must be lower than 500.
    5) Buh juga blog feed maera di blog anda (jika terpilih) selama 2 minggu.

    Tarikh tutup : Selagi masih ada tempat kosong ;)


    Wassalam :)

    Friday, May 25, 2012

    Sneak Peak :: sharing my solemnization+reception pictures and video :)











    For more pictures, pls browse to my fb album--> https://www.facebook.com/media/set/?set=a.3749316528208.165513.1135176245&type=1

    Video :


    * Video by : Candid Syndrome International
       Pictures by : Fuad Topa & asst. 

       Review: They are good. very recommended!

       P/S : Next wedding review insya Allah will be update soon, stay tune ;)

    Tuesday, May 15, 2012

    baby scan for the first time!

    Salam,

    Last week g Klinik Kesihatan ada appointment dengan doktor.  Doktor ada gak kata nak buat baby scan ultrasound. Sebelum scan, kena pastikan minum air banyak2 dulu so that hasil scan lebih jelas (credit to kina, klu kina x bgtahu masa discussion dlu, lin pun x tahu pun, tq ya, hhe;). Sampai-sampai je bagi buku pink dan ambil no. giliran. Selepas beberapa minit, nurse panggil untuk ambil darah, kata nurse untuk ujian ABO RH Grouping, VDRL +/- TPHA, Hb, HIV (Rapid Test). Banyak betul dia ambil darah sampai penuh lah 1 tabung uji sederhana besar tuh, hhu.. sblm nurse cucuk, mata ni pandang tempat lain dengan kepala pusing ke tempat lain, x sanggup nak tgk darah diambil melalui urat di lengan, hhu, sakitttttt.. 


    Lepas tu ambil tekanan darah pula.. alhamdulillah tekanan normal.. hb pulak 13.5, alhamdulillah selamat, hhe.. klu x, nurse tu ckp kena ambil darah 2 kali seminggu in case klu hb rendah, waa, xmo2!! ;p

    *menunggu giliran jumpa doktor.. SANGAT LAMAAAAAAAAAAA.... bayangkan sampai klinik pukul 9am, lepas nurse buatkan check-up, pastu tunggu giliran jumpa doktor, pukul 12:15pm baru lah dapat jumpa doktor, adess, bayangkan berjam-jam lamanya terpaksa menunggu, sampaikan sempat lah jugak keluar g makan nasi kejap sebab perut dah berkeroncong zapin, sobs.. So betul lah org kata, klu kat KK kerajaan kebanyakkannya mesti lambat kalau nak jumpa doktor, hhu *salah satu sebab utamanya adalah doktor hanya disediakan seorang sahaja, pesakit pula ramai (em, maybe sbb kawasan ni pendalaman sikit kowt, sbb tu lah dia hantar doktor seorang sahaja, tapi agak-agak lah jugak kan, at least tlg lah hantar dalam 3 orang ker sekurang-kurangnya, hhu).. n selepas sudah jumpa doktor, barulah tahu sebab lain yang menyebabkan seseorang pesakit lain kena ambil masa lama untuk menunggu, sebabnya, doktor perlu menyalin semula kesemua keputusan pemeriksaan yang telah dibuat dari buku merah yang asal ke buku merah yang simpanan klinik punya, dah lah penulisannya panjang, so take time lah nk salin semula kan, hhu *

    It's my first meeting with baby, berdebar jugak time mula-mula sebelum nak jumpa baby tu, sangat teruja.. Usia kandungan masa ni 9 minggu +, esok pula insya Allah genap usia baby 10 minggu, hee.. Jumpa doktor. doktor check pernafasan n etc.. then tiba masa yang ditunggu-tunggu- time to scan!! hehe.. doktor suruh baring, lepas doktor sapu macam sejenis jelly di atas perut *perut terasa sejuk n nyaman je setelah disapukan gel itu, hehe, best* ..tak lama lps tu, doktor pun mula scan.. Doktor cakap antara tujuan 1st scan adalah untuk tengok keadaan baby ok ker x, n nak tengok kedudukan baby dalam rahim atau luar rahim, takut jugak kan kalau luar rahim. OK lah, nak tunjuk hasil scan.. tadaaa..



    Alhamdulillah, lin punya baby berada dalam rahim. nampak x kantung baby tu? dalam tu ada baby kecik je, hihi.. doktor bertanya:" nampak x yg kelip2 di sini *sambil menunjukkan pada baby* .. lin angguk je.. Dr. jawab: " haa, itu lah degupan jantung baby! baby awk sihat :D " subhanallah! it's like a miracle! menitis-nitis air mata gembira tengok baby.. jantung baby dah berdegup! ya Allah, macam ni rupanya nikmat menjadi seorang ibu, happy sgt, terima kasih sangat2 ya Allah atas nikmatMU yang tidak terhingga ini, syukur alhamdulillah :)

    Balik dari klinik, tgh2 drive tu x henti-henti ucap 'syukur alhamdulillah' sambil nangis2 gembira *terharu dengan kurniaanNYA*, tersenyum2 lagi bila teringat pertemuan dengan baby, hehe ;)

    Rasanya itu saja coretan. Mudah-mudahan baby mama n papa dapat berkembang n membesar dengan baik dalam perut mama yeh, aminnnnnnnnn.. <3


    Sunday, April 8, 2012

    syukur alhamdulillah.. rezeki tahun 2012.. our first baby 12.12.12!!


    Akhirnya..

    penantian berakhir.

    setelah ada beberapa tanda awal hamil seperti selalu pening2, sakit kepala, rasa mual (muntah), cepat penat, cepat lapar(turns to asik rasa nak makan je aka kuat mkn!! hehe), perut kadang2 terasa krem(especially selepas makan), banyak angin, frequent urination, n etc, 
    n paling ketara telah lewat period
    *which mean unusual for me coz TAK pernah period lewat, selalu teratur saje stp bulan n 'dia' dari bulan ke bulan dtg lebih awal sehari dua tiga adalah, ni lewat pulak, so obviously weird, hho*

    then decide buat UPT self test..



     result UPT diy yang dibuat di rumah pada 8 April pukul 6am menunjukkan 1 line pekat, n lagi 1 line macam pudar sikit

    so tak berani lagi nak share happiness to public(family, relatives and friends), lagipun risau jugak takut UPT diy ni salah ker kan,
    then tanya dulu kawan-kawan group pasal 1 line pekat n lagi 1 macam pudar sikit tu,
    diowg masing2 terutama yang dah ada pengalaman tu ramai yg kata insya ALLAH pregnant dah tu, hee




    untuk double comfirmkan


    kami berdua pun pergi ke klinik..


    doktor check..


    result tetap ada 2 line

    positive


    COMFIRM PREGNANT!!

    ALHAMDULILLAH syukur  


    en. husband pun kelihatan begitu gembira sekali ^_^ hehe

    si isteri pun gembira juga, sampai dah bertakung lah air mata kegembiraan, huhu



    <3

    bila ditanya bila EDD ye doktor??

    doktor pun kira...







    jeng jeng jeng.........






    SURPRISE!!!!






















    EDD: 12.12.12 !!!!!!!!


    doktor cakap  
    wah TAHNIAH
    12.12.12!!
    nice date!!
    what a special baby!!
    pandai baby pilih tarikh ya ;)




    TQ ALLAH atas kurniaan yang tidak ternilai ini
    syukur alhamdulillah
    :)

    psst.. doa dari papa ;)   --> "Semoga 'dia' sentiasa dilindungi dan dipermudahkan perjalanannya ke dunia ini dengan rahmat-Nya
    Aminnnnnnn..  (mari amin sama-sama;) <3
     
    '' DOA MENDAPAT ANAK YANG SOLEH/SOLEHAH ''

    SURAH ALI-IMRAN AYAT 38

    رَبِّ هَبْ لِى مِن لَّدُنْكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً إِنَّكَ سَمِيعُ الدُّعَآءِ

    “Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik,sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) do’a permohonan”.

    Daisypath Anniversary tickers

    Daisypath Anniversary tickers

    World Visitors Map

    free counters

    Search