Followers

Tuesday, November 13, 2012

Pregnancy Progress: 36 weeks = 9 months. OMG, it is almost time to give birth!!

Salam,

Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi hari ini kandungan genap 36 minggu bersamaan 9 bulan.. maknanya sudah boleh consider cukup term.. tinggal lagi 4 minggu sahaja lagi untuk cukupkan ke 40 minggu jangka waktu kehamilan.. Rasa macam tak percaya pun ada juga, tak sangka boleh sampai sejauh ini, syukur sangat.. Apabila telah sampai ke tahap 36 minggu, maka lega lah sebabnya 36 minggu baby sudah cukup bulan, the baby could be born safely at any time between 37 and 42 weeks. Its lungs are almost ready to breathe air. Sudah terlepas daripada kelahiran pramatang (baby premature x cukup bulan) di mana jika kelahiran pramatang berlaku, baby susah sikit nak survive sendiri, doktor terpaksa cucuk bagi matangkan paru-paru baby untuk bantu dia survive masa dah keluar nanti. The bones in its head are now firm enough to protect it, but soft enough to move down through the birth canal.


36 weeks diagram

Telah bermacam-macam yang dilalui sepanjang kehamilan ni..

1st trimester: 21.3.12 to 5.6.12.
2nd trimester: 6.6.12 to 18.9.12.
3rd trimester: 19.9.12 to 12.12.12. (still on progress)

Ada suka, ada sakit, ada letih, ada lemah, ada excitement, pengalaman dikejarkan ke hospital naik ambulan, berkampung di hospital, n macam-macam lagi lah, huhu.. betul lah orang kata, pengorbanan seorang ibu, bermula dari saat dia hamil, dan dari saat itu lah Allah mengampunkan segala dosa-dosanya, insya Allah...terlalu banyak pengorbanan sepanjang kehamilan, apa-apa pun ia adalah suatu pengalaman indah bagi setiap bakal ibu dan bakal bapa juga :)

Last scan dengan doktor haritu kepala baby dah engage ke bawah, baby tidak songsang, everything normal, insya Allah nanti boleh lah bersalin normal. Hari Isnin depan ada appointment dengan doktor di KKIA, rpt scan. Sekarang ni pun dah start rasa sakit, sakit contraction pun dah ada sikit-sikit, cuma belum keluar tanda aje. Oh, tak sabar pula rasanya nak tunggu si kecil dalam perut ni lahir, edd pun insya Allah 12.12.12 nanti, dah tak lama lagi dah, huhu.. tp dalam masa yang sama berdebar jugak, macam mana lah keadaan masa nak bersalin nanti, ntah macam mana lah rasa sakit hendak bersalin tu nanti, al-maklum lah 1st time, oh nervous, fuhhh..

tepek dulu pic masa kandungan 34 minggu 4 hari, pic terbaru masa 36 weeks x amik lagi.. cer teka perut lin ni ada baby boy or girl ek?? hik2;)


P/S: Minta semua tolong doakan ye moga mama n her baby selamat nanti.. Lin minta maaf juga kepada semua yang mengenali andai ada salah silap, sobs :'( nervous + takut + excited ni nk tunggu kelahiran baby, macam-macam perasaan bercampur baur..

Ya ALLAH, moga kami dipermudahkan pada hari perjuangan antara hidup dan mati itu :') ameen..
                                         

4 comments:

  1. Time2 gini kena bykkn bce pgalaman org bersalin so takde terkejut sgt nt..oh ye preparation utk bpantang & bf pun kne stadi..nk dkt sgt da tu..all the best!kina teka bb boy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah, dari 7mth lagi lin dah baca pengalaman2 org bersalin,risau pun ada mcm mana lah time kita nt.. utk berpantang dh amik set tanamera jugak,bf tgh study lg..ok tq kina..oh kina teka baby boy ye,best lah klu betul baby boy,hihi

      Delete
  2. nak tanya, baju pink tu beli dimana ye? cantik sgttt.. mcm nak jugak... or nak jual x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhe, baju dress pink corak butterfly tu klu x silap dulu beli kat somerset bay, harga 200lbh nak dekat 300 gak lah.. time beli tu design ni tinggal 1 je pun,ni pun saiz L,sy pulak patutnya amik saiz S,tp sygnya yg lain2 cepat je dh sold out.. nk xnk amik gak lah sbb dh berkenan sgt dgn dress butterfly nih,sweet sgt,hihi.. err,klu nk jual mcm syg lak sbb baru beli utk pakai biasa n pakai masa pregnant/nursing 3 in 1,tgu lah nt klu satu hari nt terasa cam nk let go insya Allah baru sy jual preloved ya

      Delete

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

World Visitors Map

free counters

Search