Followers

Monday, March 23, 2015

Alhamdulillah rezeki kehamilan dan berjaya wean off

Salam,

Lamanya tak update blog.. Now baru terdetik nak update..

Syukur alhamdulillah ❤

3 bulan sudah kandungan yg ke-3 ni slps miscarriage masa kandungan ke-2 (after a few months baru lah berani start ttc). Saje senyap2 dahulu utk pregnancy kali ni sbb nk tunggu cukup 3 bulan baru announce ;)

*pic kanan tu kakak Sofea sibuk nak ambil iPhone mama dia, "mama, nak gambar" katanya, dicapai ditarik2 tgn mama, so jadi la pic blur, hhe..

Surprisingly kandungan kali ni baby bump masa sebulan lebih dh nmpk dh! Tak mcm masa 1st pregnancy masa hamilkan Sofea dahulu, dlm 5 ker 6 bulan baru nmpk baby bump beso gini. Maybe sbb masa 1st pregnancy dulu sickness teruk sgt : kerap pening sakit kepala, kerap loya asal mkn muntah asal mkn muntah, minum air masak pun muntah, certain mknn je blh masuk tu pun sikit sgt, stp kali gosok gigi muntah, pantang bau yg x enak mst muntah juga, byk muntah smpi kurang tenaga, berlarutan smpi 5-6m, byk kena g klinik/hosp, tu yg baby x sempat Nk membesar sgt kot, kali ni teruk juga tp x teruk sgt sickness mcm dulu so blh la baby dlm perut membesar dgn lebih baik, hehe.. Masa 2nd pregnancy dahulu pula tiada alahan sgt, maybe sbb tu kandungan x brp kuat plus x brp jaga sgt. 

3rd pregnancy kali ni sama juga sickness mcm 1st pregnancy sampaikan kadang biz Legenioz Store ( IG: @legenioz_store , FB page: www.fb.com/lilsofeacollection , blog: legenioz.blogspot.com ) sedikit terabai. cuma kurang sikit la kali ni berbanding yg 1st.. Now tgh nk fokus biz semula. pernah juga masa kandungan ni sebulan dulu terminum air tropika yg ada campuran nenas sbb x tahu ingatkan ada campuran oren n mangga je, patut la stp kali minum rasa sakit perut, luckily alhamdulillah baby dlm perut ni selamat, baik2 saje, no bleeding at all, baby kuat. Syukur sgt takat ni check up baby membesar dgn baik dan sihat. Moga lil baby baik2 saje dlm perut mama ye hingga sampai masa kelahiran nt, ameen.. :)

Dan syukur juga Sofea dah berjaya wean off cerai susu badan masa dia 2y 3m ni baru je.. Sblm ni masih fully bf juga lg masa pregnant kali ni, Sgt2 susah Nk wean off budak ni, mcm2 cara dh buat x jalan juga.. Alhamdulillah stlh usaha mcm2, doa, amalkan doa cerai susu, berkat kesabaran serta sokongan family, berjaya juga wean off akhirnya.. Dahulu Sofea minum susu ibu sepenuhnya sampai 2y 3m, Now sofea dah start minum susu kambing pula.. Terpaksa wean off juga coz dh ada kes sblm Ni krn degil juga nk teruskan fully breastfeed sofea n supply susu utk anak susuan ammar juga masa 2nd pregnancy dulu, so kena wean off jugak utk pregnancy kali ni walau sukar, nangis2 kuat jugak Sofea masa nk wean off dulu, selagi x dpt selagi tu dia nangis, hhu, x smpi hati sbnrnya mama nk wean off dia, sedih juga terpaksa stop supply stok susu ibu utk anak susuan anak syurga Ammar Danish yg menghidap Biliary Atresia, hanya Allah yg tahu perasaan sedihnya masa tu.  

Smpi harini pun Sofea ada minta menyusu direct jugak, tp alhamdulillah bila ckp "Sofea dh besar, dh tak boleh nenen dh syg, mama sakit perut klu sofea nenen, perut mama dh ada baby, adik sofea." Lps tu dia pun angguk sambil sambung ckp n tunjuk kat perut mama dia.."afea da esar, da jadi kakak, eyot Mama ada adik afea" hehe lega hati Mama dgr Sofea ckp mcm tu :))

Tak lupa juga mama doakan anak susuan mama - Ammar Danish, dan ayahnya agar dimudahkan urusan, moga berjaya pembedahan transplan hati di Shanghai China, moga selamat semuanya, ameen.. Sama2 kita doa ye ibu Nazila Kamaruddin, moga mrk kuat. Slmt berjuang! Mohon semua doakan mrk juga ya

#alhamdulillah #pregnant #12weeks #successfullyweanoff #prayforammardanish

No comments:

Post a Comment

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

World Visitors Map

free counters

Search