Followers

Tuesday, December 13, 2011

ke klinik kesihatan pagi tadi.. UPT?!!



Since hari ahad dah tak berapa sihat, maybe coz lepas kena hujan lebat time gi kenduri2 kawen time hari Ahad lepas dengan en. husband. Hari isnin demam bertambah teruk, badan panas sangat, memang rasa lesu je, tak bermaya sangat, nak g klinik pon ase mls je.. so g lah keje jugak walaupun TAK SIHAT, huu..

harini demam x panas sgt mcm semalam, tp sbb x tahan ulsers, running nose, headache, n asik pening2.. serious ulser di dalam mulut,  byk ulser, tak tahan, sakit sgt. dah lah demam, plus x minum air sgt, mst lah kering n ulser jadi b'tambah teruk kan, time nk bercakap sakit, nk makan pon sakit, nk minum pon sakit, adess..so gi lah klinik kesihatan kerajaan jugak walaupun rasa malas yg teramat menguasai diri..

lepas doktor check semua.
doktor: "dah kawen ker belum, bila last period?? "
setelah dijawab dah kawen n hari last period 20.11.2011, start 7 hari sblm..
doktor ckp: "sepatutnya hari ni lah period. harini dah start period?? "
patient: "belum lagi doktor"
doktor: "ada apa2 perubahan x setakat ni??
patient: "ada.. mcm kerap buang air kecil walaupun x minum air byk, then ade pening-pening.. pnh sekali je rasa loya time duk kat dlm train lama sgt time blk kl mggu lps dari tm, ase mcm nk muntah.. tp xde la muntah2,.. n bla bla bla... "

tu mcm tanda awal kehamilan.. terus je doktor suh buat UPT(Urine Pregnancy Test) and blood test.. terkejut den, tbe2 je doktor suh buat UPT, padahal gi klinik kerana sakit lain, huhu..
tapi dalam hati mcm excited jugak bila doktor suh buat UPT, ehem3, hehehe;;)



masa nk amik buat blood test, sakit sangat jarum suntikan berada lama mencucuk sbb darah x maw keluar.. nk nangis dh rasa, huhu :(  lama2 baru lah dia keluar sikit2.. sakitnya kemain, hhu.. byk sgt darah yg diambil.. nurse tanya awk kurang minum air ye??"  patient: "ha'ah, kurang minum air" .. adess,nyesal x minum air byk2.. mmg pagi tu x minum air langsung pon lagi.. so pengajarannya, stp hari mst kena minum air secukupnya ya especially time nak amik darah nt.. reminder utk diri sendiri!! hehe.. dan juga kwn2 ;)

menunggu keputusan ujian.. *dup dap dup dap*

sekali.. urine test result negative..  haih kecewa juga tgk resultnya, walaupun x mengharap sangat, haha.. tp doktor ckp sambil senyum: " relax, awal lagi kan, baru kawen je, jgn risau, lagipon muda lagi, ada byk masa lagi ;)
..TAPI, walaupun cni tulis negative, belum tentu awk bukan pregnant ye, sbb skg ni still awal lagi, maybe tahap HCG(human chorionic gonadotropin, the pregnancy hormone) masih rendah lg, so dia x dpt nk detect sgt, tgu dlm bbrp hari lagi, then check lagi ye.." *achewah tiba2 saya rasa mcm ada HARAPAN, hiks.. *
doktor ckp lagi: "btw, air kencing awk ada kuman sikit, tp jgn risau ni mmg slalu b'laku pd newly weds.. bla bla bla ...........(selebihnya xdpt dinyatakan di sini, secret sikit, hihi) "

doktor bagi ubat antibiotik, ubat demam, ubat sakit kepala, ubat batuk, ubat selsema, n ubat ulser.

fuh, tak sabar nk tunggu dlm bbrp minggu lagi nak kena buat test sekali lg.. hopefully ade lah rezeki.. bestnyerr ade baby.. ske baby, comeyy^_~  en. husband pon teringin nk sgt ada baby sendiri, lagi cepat lagi bagus katanya, hehe.. tp klu xde lg, xpe la, still awal lagi kan, byk masa lagi ;;) 

kami x buat family planning pun, x merancang pun, sbb anak ni rezeki dariNya, better jangan ditahan2 or ditangguhkan..
DON'T EVER PLANNING FOR FIRST BABY
takut nt Allah terus x bg or lewat-lewatkan bg kite cahaya mata.. sbb lin ada membe yg buat family planning sbb kewangan tidak mengizinkan.. rancangnya setahun je nk hold.. tapi, ditakdirkan nk dekat 3 thn x dpt2 lg cahaya mata walau diowg dah berusaha check doktor, berurut, dsbnya.. ada jugak dgr cerita membe kpd membe, ada tu sampai 10 tahun xde baby lagi padahal dua2 xde mslh, sume psl planning for 1st baby at the beginning.. 10 thn mrk boring xde anak, xde penyeri dlm keluarga, last2 sampai kena ambil anak angkat!! begitu susahnya..  jangan ye.. biar natural aje.. jgn diambil pil ker, kondom ker or whatever usaha untuk tahan dari dpt anak.. insya Allah ade rezkinya, .. ada bbrp org kwn lin, yg kewangan tidak mengizinkan juga, tp lepas dapat anak, terus rezeki datang mencurah-curah, dari susah nk dpt kerja, terus dapat kerja tetap, n suaminya pula naik pangkat!! dia pon tak sangka.. ada hikmahnya, alhamdulillah..
tp bagi yg xde rezki lg xpelah, lama2 nt ade lah tu ye, SABAR :)

em, walaubagaimanapun, don't get me wrong, xde lah kata planning for 1st baby tu x elok, just my 2 cent and others yg dah ada pengalaman, anak tu kan anugerah dariNYA.. ada pro n kontra nye lah planning nih..

Ada juga one of my friend yg kawen masa dia still study, so dia perlu planning for 1st baby agar x susah nak jaga baby nt since dia tgh bz study kan, x blh nak bagi perhatian sepenuhnya pd baby, so dia hold dulu baby, not doing that 'stuff', t'paksa tahan lah, dia kesian jugak pd suami, tapi nak wat cane, huhu.. tp lps je dh abes blaja, dah blh da, setahun lps tu dia disahkan pregnant, alhamdulillah..  apa2pun, bergantung pd niat kita.. ada jugak yg lain2 saje je nak hold baby sbb nak puas hidup berdua berhornymoon dulu tanpa anak, lama2 baru nak anak.. tp jgn trus planning hidup berdua je tanpa anak selamanya, slh tu, hoho..
but klu nk planning utk anak seterusnya tu xpe kowt, just utk menjarakkan antara anak sebelumnya kan, hehehe ;)  

ok, sampai cni saje coretan, till then, tataa, wassalam :)

10 comments:

  1. kencing kotor ek? standed la tu...minum air banyak2.......just in case..jgn melasak ye~

    ReplyDelete
  2. wink2... insyaAllah ade rezeki nanti.. hehe.. =)
    get well soon..

    ReplyDelete
  3. @Hunny Kitty:: ha'ah,huhu.. wokay raden, kne usaha minum air byk2 nih,hhu.. insya Allah i will, pasni xleh lah nk melasak bagai, hehehe ;)

    ReplyDelete
  4. Mr & Mrs Chenta to be:: hee wink2, insya Allah hopefully, hehe^_~ wokay,hope will get well soon, tq mrs chenta to be;)

    ReplyDelete
  5. dengan cuaca skang ni, memang senang jatuh sakit. take care dear!

    ReplyDelete
  6. dear..hope to know good news later.. take care ea.. yup.. xbagus rancang first baby..i kalo bleh nk dpt baby cepat2..yeayy

    ReplyDelete
  7. take care dear. smoga rezeki kamu dpt baby.. ape2pun allah sudah merencanakan terbaik untk lin :)

    ReplyDelete
  8. veesakura:: haa tu lah kan, cuaca x menentu skg ni, mmg senang sgt jatuh sakit, huhu.. ok dear insya Allah,thnx:) same to u too, take care gaks ya dear!!:)

    ReplyDelete
  9. Cik Tqah:: hehe, insya Allah.. tq dear.. yups, sgt x bagus rancang for first baby,mcm menahan rezki dariNYA kan,huhu.. yeay, kte sama!! i pon klu blh nk sgt dpt baby cepat2, bg tambah ceria hidup kami,hihi ;)

    ReplyDelete
  10. @nurul harnani:: insya Allah.. amin.. hopefully:)
    btw, camat penantin baru taw ^_^
    nani so far cane?? ok x?? ;)

    ReplyDelete

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

World Visitors Map

free counters

Search