Followers

Thursday, September 26, 2013

Alhamdulillah akhirnya tidak lama lagi dapat tinggal bersama anak beranak! Selamat tinggal PJJ! :D



Syukur alhamdulillah, tiada kata dapat kami gambarkan kegembiraan kami.

Akhirnya.. selepas berjauhan suami isteri selama 1 tahun 10 bulan every weekdays since kahwin kerana kerjaya; berjauhan tempat kerja, bila ada anak, berjauhan dgn anak pula 6 bulan since habis cuti bersalin every weekdays (weekend je dpt jumpa), sobs, selepas banyaknya duri ranjau yg ditempuh, banyaknya babak air mata.. impian untuk duk dekat tinggal bersama sebumbung anak-beranak akan tertunai tidak lama lagi, tidak lagi berjauhan, suami tempat lain, isteri tempat lain, dan anak tempat lain. NO MORE! in sha Allah tiada lagi air mata sbb rindukan suami, rindukan anak *bila dah ada anak ni, rindu anak berganda lebih lagi dari rindu suami, he3 ;p

Al-kisahnya permohonan pertukaran en. suami dah diluluskan! in shaa ALLAH jika tiada aral bulan depan kami dah boleh tinggal bersama anak beranak.


tapi yang pastinya mst akan rindu suasana jadi weekdays EP mom, pengalaman yg sgt berharga, menyusukan anak tidak semudah yang disangka lebih2 lagi being an ep mom sbb utk maintainkan supply mmg sangat sangat sangat susah sbb tiada stimulation suction from baby dlm jangkamasa yg lama sampai lebih drp 24jam; lebih drp 100jam. Stimulation from baby tak sama dengan stimulation from pump. Bila tiada stimulation daripada bayi, production akan sgt2 mudah drop.. Cerita dari kwn2 ep mom lain yg susu kering masa baby baru umur 3 bulan, 5 bulan, 7 bulan pun ada, sgt merisaukan. alhamdulillah takat ni baby dah 9 bulan lebih nak dekat 10 bulan masih lagi ada rezki utk sofea. Tapi nak capai ke tahap ini pun bukan senang, kena usaha, kena cekal. Kena Pam konsisten, pernah juga susu merudum sebab stress, dengan rindu anak lagi, pernah berjaga bangun malam semata-mata sebab nak pam sampai tersengguk2, tidur kejap-kejap je, setiap hari tidur sejam dua je, yang masa baby bawah 6 bulan lah kena struggle kuat-kuat! Tambah anak kuat menyusu. sampaikan setiap hari bermata panda pergi kerja,. Lagi pernah je banyak Kali skip Pam sebab kerja,lg sbb busy dgn bisnes, pernah merudum jugak lah, then terpaksa buat power pumping. breastfeed mom tak boleh stress2 sebab stress boleh menyebabkan susu merudum.

alhamdulillah rezeki Sofea Aqeela



budak bambam yang kuat minum susu ibu, mama kena struggle very hard nak cukupkan demand dia sampaikan weekdays pun balik hantar stok ebm tgh2 malam, bawah tu hasil pam sehari saje


setiap minggu bawa balik stok seminggu
Kami ep mom bukan mcm normal mommies yg lain yg lepas pulang kerja ambil anak then blh terus direct feed anak, boleh dpt blk stimulation from baby. Tp kami lain, kami kena struggle harder and harder to create the demand, tak blh malas2 or skip pump, kalau tak, susu pasti akan berkurangan dgn mendadak. Jadi ep mom ni memerlukan kerajinan dan tekad yg tinggi, kena sentiasa cekal dan tabah, kena kuat! Teringat masa dulu kdg2 pump sambil nangis sbb rindu sgt2 kat anak, yelah dah lebih drp 24 jam x jumpa, stp minggu 120 jam x jumpa, hanya weekend 48 jam je dpt jumpa. Ia  byk mengajar erti pengorbanan, mengajar kepayahan dan cabaran jadi EP mom, tabik pada EP mom lain sekalian especially yg full time ep mom, chaiyok2!!

Dulu2 asik terkenang nasib sampai bila la nak berjauhan mcm ni *sambil nangis teresak-esak* :'( nak bawa baby jaga sendiri tak boleh pulak sbb tinggal dengan students, takut ganggu mereka study pulak, nak duk rumah sewa rumah teres duk dgn anak shj tak berani lah pulak, skrg ni dah lah mcm2 kes, pecah rumah lah apa lah, karang kalau org jahat tu tahu ibu dan anak je kat rumah tu n tiada org laki dlm rumah, lagi lah jadi aim, na'uzubillah, no no no! taknak amik risiko! if nak resign syg lah pulak, sbb jawatan tetap, sudah lama disahkan jawatan dan dah dapat taraf berpencen, dah nak 5 tahun dah keje, tambah lg skrg ni keje gov mmg susah nk dpt, nak resign mst lah syg kan, kalau lah keje swasta, dah lama dah resign at once demi nak jaga anak sendiri, nak tgk anak membesar depan mata sendiri, oh how I wish I can be WAHM (woking at home mom), nak buat bisnes sendiri je, bestnya kalau jadi WAHM kan.. arghh rasa mcm nak pencen cepat je, pencen umur 30 tahun nt boleh x? berapa ntah umur minimum utk pencen gov? kalau x silap umur 45 kot? ala lamanya, skrg baru umur 20-an, huhu, aiyaa..

Fikir lama lah juga. Mujur lah mak menawarkan diri untuk tolong jagakan sofea buat sementara waktu. Bagi masa untuk anaknya ini berusaha cari kerja gov tempat lain yang lebih dekat dengan en. suami, takpun kalau tak, suami lah yang kena mohon tukar.

Sekalung penghargaan kepada ibuku, terima kasih byk2 mak krn dh tlg jagakan sofea dgn baik sekali. mak mertua pun ada tlg jagakan juga masa cuti sekolah, terima kasih mak! Lepas ni mulai bulan depan dah kena hantar sofea ke rumah pengasuh pula, harap2 sofea ok lah nt dgn pengasuh, jgn lah dia menangis teresak2 meraung2 dgn babysitter dia n xnk nyusu xnk mkn, karang x pasal2 kena bawa sofea g office pulak krg, teman mama or papa dia g keje, he3 ;) 

Dengan status weekdays ep mom, tak sangka dpt pergi sejauh ni, berjaya exclusive fully breastfeed anak 6 bulan dgn susu ibu sahaja sepenuhnya, puas hati sgt bila anak membesar hanya dgn susu ibu shj sejak lahir. Atas 6 bulan baby dah boleh mkn solid food, susu pula tetap minum susu ibu juga, skrg alhamdulillah masih lagi fully mom's milk, anak pun dh 9 bulan lebih, dah nak dekat 10 bulan, kurang lebih 2 bulan brp hari shj lg dah nak dekat setahun dh nk capai degree in breastfeed! Then next 1 year utk teruskan smpi 2 thn phD in bf, harap dpt susukan sofea sampai cukup 2 tahun, ameen..

bulan ni adalah bulan terakhir jd weekdays EP mom, bulan dpn a new chapter begin, dah blh direct feed anak setiap hari sebelum dan slps blk kerja, yeayyy!! undescribable feeling, finally!! SYUKUR ALHAMDULILLAH  :")

Mode sgt tak sabar nak bersatu like other normal family, cepat lah masa berlalu ^_^



9 comments:

  1. Alhamdulillah. Syukur. Lin keje kt mana?

    ReplyDelete
  2. Solute sis..berjauhan pun mampu jugak jd fully breastfdg mother..tahniah sis!!

    ReplyDelete
  3. seronoknya bc kisah lin..xdpt bygkan cmnelah rasa PJJ tu..kalau sehari pun mcm xthn..hehe..tahniah..kite geng gojes baru..salam perkenalan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. T/kasih Ilya. Em, PJJ tu sgt menyeksa jiwa. kalau ikutkan Lin pun xtahan juga, tak delah tabah sgt pun, tapi no choice, terpaksa, berjauhan adalah perkara yang paling x best, setiap hari rindu stp hari nangis, huhuhu.. Salam kenal juga Ilya

      Delete
  4. Waaa seronoknya.
    tahniah lynn.. tahniah sbb dahbx pjj n tahniah sbb bgitu determine utk bf baby. . Awesome!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih terima kasih yati :) alhamdulillah syukur rezeki dariNya :)

      Delete
  5. kuatnya lahai.. za yg direct ni pn kdg stress, yg jauh xtau r stress camne ye.. semoga semuanya dipermudahkan..

    pssst : za dtg dr geng gojes.. :)

    ReplyDelete

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

World Visitors Map

free counters

Search