Followers

Thursday, September 26, 2013

Dugaan berjauhan dengan anak dan suami, dugaan ep mom

Salam,

Setelah menjadi seorang ibu, baru lah dapat rasakan apa yang dirasakan oleh ibu-ibu lain. Menjadi ibu adalah satu nikmat dunia yang sukar untuk digambarkan, betapa besar anugerah Allah di sebalik pengorbanan, kesakitan, penat lelah yang dirasai oleh seorang ibu.. Menjadi ibu hamil adalah pengalaman terindah yang tidak dapat dilupakan. Menjadi ibu yang menyusukan anak, adalah kurniaan dan nikmat yang lebih besar. Bila melaluinya sendiri, nyata ia tidak mudah, ia memerlukan tekad dan kecekalan yang kuat untuk terus menyusu selama mungkin, jika tidak, mungkin akan terhenti di tengah jalan.

Disebabkan berjauhan dengan anak masa weekdays, jadi saya terpaksa jadi weekdays ep mom. hanya hari minggu sahaja saya boleh menyusukan secara direct. Seperti ep mom yang lain, pengalaman untuk menyusukan Sofea Aqeela agak mencabar, mungkin tidak semudah ibu-ibu yang lain kerana saya berjauhan dengan permata hati, untuk sementara waktu.. demi meringankan beban suami, demi nak bantu ibu bapa, bantu keluarga, demi kelangsungan hidup, demi kemudahan bersama.

Dalam dilema.. nak bawa baby jaga sendiri tidak boleh pula sebab tinggal dengan students, takut ganggu mereka study pulak, nak duk rumah sewa rumah teres duk dgn anak shj tak berani lah pulak, skrg ni dah lah macam-macam kes, pecah rumah lah apa lah, karang kalau org jahat tu tahu ibu dan anak je kat rumah tu n tiada org laki dlm rumah, lagi lah jadi aim, na'uzubillah, no no no! taknak amik risiko! if nak resign sayang lah pulak, sebab jawatan tetap, sudah lama disahkan jawatan dan sudah lama dapat taraf berpencen, dah nak 5 tahun dah kerja dalam perkhidmatan awam, tambah lg skrg ni keje gov mmg susah nk dpt, nak resign mst lah syg kan, kalau lah keje swasta, dah lama dah resign at once demi nak jaga anak sendiri, nak tgk anak membesar depan mata sendiri, oh how i wish i can be WAHM (woking at home mom), nak buat bisnes sendiri je, bestnya kalau jadi WAHM kan.. arghh rasa mcm nak pencen cepat je, pencen umur 30 tahun nt boleh x? berapa ntah umur minimum utk pencen gov? kalau tak silap umur 45 kot? alaa lamanya, skrg baru umur 20-an, huhu, aiyaa.. Fikir lama lah juga. Bayangan2 dari kisah-kisah negatif tentang nasib bayi di taska & dianiayai pengasuh juga menghantui... Saat itu, dilemanya hanya Allah yang tahu...Mujur lah mak menawarkan diri untuk tolong jagakan sofea buat sementara waktu. terima kasih banyak-banyak mak krn dh tlg jagakan sofea dgn baik sekali. mak mertua pun ada tlg jagakan juga masa cuti sekolah, terima kasih mak!

 
Beberapa hari sebelum berjauhan..      



stok susu seminggu untuk sofea



Mula berjauhan dengan anak apabila anak menginjak usia 4 bulan. Waktu pertama kali berjauhan terasa sangat-sangat sedih dan sebak..tak pernah berenggang jauh-jauh n lama2 dgn dia lg ni, dari awal lahir asik bersama je, ni tiba2 berjauhan, sobs

tatkala tiba harinya :'(  


Hampir setiap hari terkenang nasib sampai bila la nak berjauhan begini ..sambil nangis teresak-esak :'( 

Betul-betul pengalaman yg sgt berharga, menyusukan anak tidak semudah yang disangka lebih-lebih lagi being an ep mom sbb utk maintainkan supply mmg sangat sangat sangat susah sbb tiada stimulation suction from baby dalam jangkamasa yg lama sampai lebih drp 24jam; lebih drp 100jam. Stimulation from baby tak sama dgn stimulation from pump. Bila tiada stimulation drp bayi, production akan sgt2 mudah drop.. Cerita dari kwn2 ep mom lain yg susu kering masa baby baru umur 3 bulan, 5 bulan, 6 bulan pun ada, sangat merisaukan. Kami ep mom bukan mcm normal mommies yg lain yg lepas balik kerja blh terus direct feed anak, blh dpt blk stimulation from baby.. Tp kami kena struggle harder and harder to create the demand. Ia  byk mengajar erti pengorbanan, mengajar kepayahan dan cabaran jadi EP mom, tabik pada EP mom lain sekalian especially yg full time ep mom, chaiyok2! 


1 comment:

  1. Salam dear.. Nak tanye baby rapat tak dgn awak even tinggal jauh? Sbb ana dapat smbung study utk SPA . Tngah memikir nak pergi tak baby baru 5 bulan. Boleh share tak? Ni email ana farhanaahmad12@yahoo.com

    ReplyDelete

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

World Visitors Map

free counters

Search