Followers

Tuesday, August 2, 2011

Persiapan Kahwin: HIV Test

Salam,

Minggu lps2 kami dah g pejabat agama amik borang, nak setelkan hal doc kawen, dah wat HIV Test, n dah gi wat passport skali, yeayy!! *Alhamdulillah ;D

Kami pilih untuk buat HIV Test di klinik luar bandar je, sebab klinik-klinik kat KL/S'ngor kbykknnya semua kena buat APPOINTMENT dahulu, xleh just walk-in shj, then bukannya setiap hari ada, dia ade hari2 nya, mcm klinik gombak setia just isnin hgga khamis shj, setapak dr hari ape ke hari ape je ntah x brp igt, klinik selayang lak klu x silap dari hari selasa hgga khamis shj, klinik wilayah persekutuan x igt, yg pastinya sumenye dr kul 2- 5pm ok. So bg sesape yg rasa2 nk buat HIV Test di klinik kesihatan kerajaan di area KL, so pesanan dr kami, better buat appointment dulu, jgn jadi mcm kami dulu, seminggu sblm tu Hari Jumaat awal2 dah minta cuti sbb nk settlekan hal dokumen kawen n hal2 lain lagi, kami igtkan just blh walk-in saje, amik nombor, then duduk tunggu no. giliran dipanggil, *al-maklum ler 1st time kan,huhu.. tp alih2 hampir kesemua klinik yg kami pergi kat KL semuanya must do appointment first, buang masa cari klinik je, abes membazir cuti je, wu3, nak kena tunggu lama lagi, bukan blh wat on the spot, klu 3 bulan tu penuh dgn appointment, nmpk gayanya bulan berikutnya lah br blh wat HIV Test, haih, leceh betul laa, cane klu bg yg dh nk kawen lg 2 bulan, kesian kat diowg kan :(

Tapi, klu kat klinik kesihatan bukan di bandar, senang je, stp masa blh buat HIV, blh walk-in je, bila2 masa shj, x perlu laa nak wat appointment bagai, dr pagi sampai ptg pulak tu, senang sgt, everything going smoothly, alhamdulillah:) so TIPS nya, bg sesape b2b n g2b yg plan nak wat HIV test, yg nak settlekan segera, mls nk tangguh2, so blh lah g ke klinik luar bandar ye;)

Selepas menjalani test HIV, our result is..... tadaaa..






BEBAS DARI HIV!! 


weehee.. syukur alhamdulillah:)


nak buat HIV Test ni kena byr RM1 je taw, x mahal pon.. kami difahamkan yg dahulu sblm ni xde dikenakan apa2 byrn, tp skg ni dah dikenakan byrn, xpela, RM1 je pon , murah sgt x luak pon kan, hehe.. x perlu kami nak tunggu terlalu lama, org pun x ramai, then servisnya pun bagus, kakitangannya pun friendly, siap blh gurau2 lg dgn kakak2 nurse kat sana;)

OK, lin sertakan skali test result HIV sbg panduan kay..
Test result::-
Negative
A colored line appears only in control zone CTNL, and no colored line in test zones HIV-1 and HIV-2. the serum sample contains no HIV-1 and HIV-2 antibodies.
Positive-HIV-1
A colored line appears in control zone CTNL and in test zone HIV-1, and no colored line in test zone HIV-2. The serum sample contains only HIV-1 antibodies.

Positive-HIV-2

A colored line appears in control zone CTNL and in test zone HIV-2, and no colored line in test zone HIV-1. The serum sample contains only HIV-2 antibodies.

Positive-HIV-1 and HIV-2

A colored line appears in control zone CTNL and in both test zones HIV-1 and HIV-2. The serum sample contains HIV-1 and HIV-2 antibodies.
Invalid
No colored line appears in control zone CTNL. Repeat test with a new test cassette.

passport kami pun dah ciap, lps ni blh lah bercuti honeymoon ke luar negara after dah sah jd suami isteri nt, insya Allah :)

5 comments:

  1. Congrats butterfLYNN. Ada ujian HIV yang tidak guna darah, guna saliva. Selamat dan 99.8% accurate. Ujian DIY, guna di rumah dan Hasil ujian dlm 20 min. Boleh dpt dari www.rapid-kits.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq :)
      oh yer ker.. baru tahu.. tp xpelah,yg hiv test utk dokumen kawen ni mmg kena guna buat di klinik kesihatan gov,xleh nk diy, maybe ia x bg org tipu ker or whatever kemungkinan kowt

      Delete
  2. salam...blh tak nak tanya...klinik luar bandar kat mane yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.. klu kat kl x sure la,byk yg kne wat appointment n certain day je yg blh buat hiv test*leceh* ..yg sy g ni kat kalumpang,mmg xyah buat appointment,plus hari2 ada,saje je g jauh sikit,maleh nk tgu wat appointment,melambatkan keje kita je kan,hhe

      Delete
  3. salam...blh tak nak tanya...klinik luar bandar kat mane yer

    ReplyDelete

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

World Visitors Map

free counters

Search